Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

WIJNGILDE LEERT HOEGAARDIERS WIJN PROEVEN EN BEOORDELEN

HOEGAARDEN – De Hoegaardse Wijngilde maakte een doorstart en organiseerde meteen in het Paenhuys een exclusieve wijnavond, waarbij er acht geselecteerde Belgische wijnen werden gedegusteerd en besproken. Kris Van de Sompel General Manager bij Wijndomein Oud Conynsbergh was gastspreker van de avond en hij leerde de mensen vooral hoe een wijn moet benaderd worden. Yennef Vereycken voorzitter van ’t Paenhuys was blij dat er na enkele moeilijke jaren weer een frisse wind waait door de Hoegaardse wijngilde, één van de oudste takken van het Paenhuys.

Veel belangstelling voor de wijn in het Paenhuys

De kelder van ’t Paenhuys zat gezellig vol, uitgerust met tafeltjes, glazen, water en uiteraard ook bakjes om overtollige wijn of water in te gooien. Technisch leren wijn proeven was het thema         van de avond. Er werd schuimwijn, witte wijn, en rode wijn besproken. Opzettelijk was er ook wijn bijgeplaatst die nog niet rijp is of die over tijd was.

“Om deftig wijn te appreciëren is er een techniek nodig: kijken, ruiken en proeven”, zo startte Kris Van de Sompel zijn betoog. “Kijken doet men tegen een witte achtergrond en zo worden o.a. de tranen of de benen van de wijn zichtbaar. Vroeger waren die tranen langs de glaswand een indicatie van kwaliteit, nu door wijn die uit warmere klimaatzones komt, niet meer”.

NEUS IS BELANGRIJK INSTRUMENT

Als start kwam er een mousserende wijn. “Onze neus is een zeer belangrijk instrument. We kunnen ruiken of de wijn zuiver is, geen kurkgeur of oxydatie. Als er fouten zijn is dit het ogenblik om op restaurant de wijn te weigeren, maar weinig mensen durven dat doen”, aldus Kris. Dat de neus een belangrijk orgaan is werd bewezen door te doen proeven met de neus dicht, waarbij heel wat smaak verloren gaat.

De deelnemers leerden walsen met het glas, draaien dus, waardoor zuurstof in de wijn komt en de aroma’s vrij komen. Na het ruiken, en walsen kwam het proeven, waarbij gelet werd op de smaken. Ondertussen werd vernomen dat witte wijn best op een vijftal graden geserveerd wordt, sommige zelfs op 8 of 9 graden. Wie wijn drinkt op temperatuur van de frigo, namelijk 4 graden, proeft alleen maar koude. “Als je slechte wijn in huis hebt moet je die zo koud mogelijk serveren. Dan proeven je gasten het niet”, aldus een tip van Kris.

Hij had het ook even over welke wijn bij welk gerecht moet geserveerd worden, maar dat is eigenlijk stof voor een andere voordracht. “Ik werk het liefst met contrasten, bv bij vettig eten een frisse wijn”, aldus Kris. Bij de bespreking van de rode wijnen werd vernomen dat een wijn al goed moet zijn als hij jong is. Als hij slecht is zal het nooit een goede wijn worden, ook niet na veroudering. Door het verouderen verliest een wijn kracht, maar wint hij aan finesse.

Uiteindelijk leerden de aanwezigen ook waar ze wijn moeten bewaren: horizontaal, in een redelijk vochtige en donkere kelder zonder temperatuurschommelingen , en zeker niet naast producten die ook een geur verspreiden. – HCH