Ga naar de inhoud

WIELERTOERISTEN DE KLUP VIEREN 50 STE VERJAARDAG

HOEGAARDEN – In jeugdhuis ‘de Klup’ vierden de wielertoeristen hun 50ste  verjaardag, met een algemene vergadering en een verjaardagsreceptie voor de leden. Er waren ook voormalige leden uitgenodigd bij wie Marcel Trekels die meereed tot in 2007 en ook voorzitter was van de afdeling. Guy Caubergs, voorzitter van de wielertoeristen, nam de honneurs waar.

Guy had het eerst over de stichting van het jeugdhuis in 1966, hetgeen betekent dat in 2026 de 60ste  verjaardag gevierd wordt. Daarmee is dit één van de oudste jeugdhuizen uit de regio.

De wielertoeristen op de verjaardagsreceptie

“In 1973 startten twee grote afdeling van het jeugdhuis: de voetbalafdeling en de wielertoeristenclub, exact op 29 april 1973. De voetbalclub ging ter ziele in het begin van de jaren ’90, maar de wielertoeristen zijn er nog steeds”, aldus Guy Caubergs.

MONCHENOULE

Hij legde ook de link tussen het kamp Monchenoule, waar de Klup jaarlijks nog steeds naartoe trekt  en de start van een wielertoeristenclub. “In 1972 sloot Josse Struyven, die nog steeds met ons meerijdt een weddenschap af met ‘Jean Mus’, een bekende dorpsfiguur van weleer. Josse beweerde met enkele ongetrainde jongeren, met een gewone fiets naar Monchenoule in de Ardennen te rijden, wel 106 kilometer ver. Onmogelijk beweerde Jean Mus, maar de vijf jongeren, waarvan sommige dat jaar nog niet op de fiets hadden gezeten deden het toch.  En onderweg dronken ze nog geuze en trappist. Gevolg, ze waren stikkapot, maar de traditie van fietstochten naar Monchenoule werd door de wielertoeristen overgenomen”.

De eerste wielertrip naar Monchenoule in 1972

“De eerste voorzitter van de wielertoeristen was Paul Schotmans. Hij werd opgevolgd door Marcel Trekels, die dan zelf de fakkel doorgaf aan Jan Van Hoof. Bij de verhuis van de Klup van de Doelstraat naar de sporthal is de wierlertoeristenclub een tijdje een onafhankelijke vzw geweest, met Michel Cipers als voorzitter. In 2016 werd het 100ste  lid van de wielertoeristen geworven. In 2018 werd de vzw opgedoekt en kwamen we weer naar de Klup. Ikzelf werd voorzitter”, aldus Guy Caubergs.

Op dit ogenblik zijn er nog altijd een 50-tal wielertoeristen bij de Klup, die in drie groepen rijden en daar bovenop nog een groep dames met e-bike. Er werden dit jaar 40 zondagsritten afgelegd, er was een driedaagse in Riemst en er waren ook enkele speciale ritten.- HCH

Bekijk ook de foto’s hieronder

In de tijd dat de brouwerij Hoegaarden nog sponsorde
De wielertoeristen voor de Klup in de Doelstraat