Ga naar de inhoud

WERK MEE AAN DE WEI VAN HET PAENHUYS

HOEGAARDEN – De gemeente gaat de inwoners van Hoegaarden bevragen, in drie avonden, wat er met de wei achter het Paenhuys moet gebeuren. De discussie moet gebeuren tijdens die drie infoavonden en niet via sociale media. Op deze plek, de ommuurde weide, achter het Paenhuys en op een boogscheut van Chiro, moeten voedselproductie en ontmoeting samen gebracht worden. Het gaat om een samenwerking tussen de gemeente, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Avansa Oost-Brabant.

De ommuurde wei achter het Paenhuys

Op dinsdag 20 februari, van 19.30 uur tot 22 uur is er de eerste samenkomst in het Paenhuys. Op dit eerste participatiemoment worden de aanwezigen geïnformeerd over de mogelijkheden. Op dinsdag 26 maart, van 19.30 uur tot 22 uur volgt het tweede participatiemoment in het Paenhuys. Op dit tweede participatiemoment worden de dromen uit de eerste sessie eind februari concreet. Het doel? Eindigen met een breed gedragen invulling voor de weide, die de basis vormt voor de eerste ontwerpschets die Regionaal Landschap Zuid-Hageland tekent.

ONTWERPSCHETS

Op dinsdag 28 mei eveneens om 19.30 uur volgt de laatste participatiesessie. Nu wordt de droom realiteit.  De ontwerpschets die voorligt wordt besproken en de eerste concrete afspraken worden gemaakt met wie de handen uit de mouwen wil steken. Dit is de laatste van drie avonden waarin de gemeente met alle inwoners van Hoegaarden op zoek ging  naar een nieuwe invulling voor de prachtig ommuurde weide rond het Paenhuys.

In de eerste sessie eind februari werden volgende vragen gesteld:  hoe kunnen we voedselproductie en ontmoeting samenbrengen op deze prachtige plek in landbouwgebied? Hoe maken we er samen een plek van waar mens, plant en dier zich thuis voelen? Wat is er nodig zodat deze plek ook mooi in het omliggende landschap en bij de dorpskern van Hoegaarden past?

In de tweede sessie eind maart werden de dromen uit de eerste sessie concreet. Het doel? Een breed gedragen invulling voor de weide, die de basis vormt voor de eerste ontwerpschets die Regionaal Landschap Zuid-Hageland tekende. – HCH