Ga naar de inhoud

WEIDE PAENHUYS KOMT ERAAN : IDEEËN  MOETEN VAN VERENIGINGEN EN INWONERS KOMEN

HOEGAARDEN – Dankzij subsidies vanuit de provincie Vlaams-Brabant en het Strategisch Project Getestreek, krijgt de gemeente de kans om volgend jaar een gloednieuwe groene oase in te richten. Het gaat om de prachtig ommuurde weide rond het Paenhuys, gelegen in het hart van Hoegaarden en op een boogscheut van de Chiro. Een hectare puur ontwerpplezier. De locatie ademt een mix van erfgoed en moderniteit. Een rijke geschiedenis als weeshuis en brouwerij, verweven met een hedendaagse dynamiek als jeugdhuis en cultureel centrum, feestzaal en muziekschool, thuishaven voor verschillende sportclubs, bier-, wijn- en tegenwoordig zelfs bakgilde. 

Lees hier een vorige bijdrage hierover in de Gazet van Hoegaarden / Regio Tienen.

De ommuurde weide van boven gezien, met onderaan de parking Paenhuys en het Paenhuys

Het nieuwe ontwerp vertrekt vanuit het idee een diversiteit aan betrokkenen en functies in harmonie te kunnen verenigen. Dus geen strak opgedeelde weide met afzonderlijke compartimenten, maar net op elkaar afgestemde zones die met elkaar in verbinding staan.

Het moet een ruimte zijn waarin jong en oud, recreatie en educatie, ontmoeting en erfgoed, biodiversiteit en kleinschalige voedselproductie hand in hand gaan. In het beste geval is het de start van een mooie samenwerking tussen inwoners, verenigingen, nieuwkomers, omwonenden en het lokaal bestuur. Maar op dit moment is er nog niet veel te zien behalve veel gras, een oude muur.

PARTICIPATIE

Het ontwerp is natuurlijk geen volledig blanco canvas, want de gemeente heeft zelf ook wensen en eisen, zoals het herstel van de oude muur, vergroening en een antwoord op de vraag naar speelruimte. Maar voor de rest is de weide klaar om te worden gevuld met de ideeën vanuit de verenigingen, inwoners, omwonenden, … Er zal samengewerkt worden met Avansa.

Idealiter wordt het ontwerp van zo’n ruimte geboren uit de ideeën van, en niet opgelegd aan, de inwoners. De gemeente gaat dus een stap verder dan een gewone infoavond, een stap in het onbekende: een heus participatietraject. 

De ommuurde weide aan het Paenhuys

Ideeën voor zelfgemaakte speeltuigen? Op zoek naar ruimte voor gemeenschappelijke tuinen of net een gezellige picknickplek? Inzetten voor bewoners van het lokaal opvang initiatief (LOI) en noodwoningen? Hoe het natuurlijke reliëf en het omliggende landbouwlandschap best benadrukken? Op de algemene vergadering van de cultuurraad werd in dit verband al de vraag naar een natuurlijk amfitheater geuit.

De start van het participatietraject is voorzien begin 2024. Wie op de hoogte wil blijven neemt contact op met de technische dienst, technischedienst@gemhoegaarden.be of 016 768 768 (3/2) – HCH