Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

WEI ACHTER PAENHUYS EN PARKING WORDT SPEELWEIDE

HOEGAARDEN – Binnen het Strategisch Project Getestreek is er 50.000 euro aan investeringsmiddelen voorzien voor projecten die aansluiten bij de visie van het project. “Voor onze gemeente hadden we enkele ideeën aangeboden, waarbij het project ‘Wei Paenhuys’ enthousiast werd onthaald”, aldus burgemeester Jean-Pierre Taverniers.

De weide bestaat uit vier percelen landbouwgrond achter het Paenhuys met een grootte van ongeveer 1 hectare. Binnen het project wordt er op deze percelen ruimte gezocht voor activiteiten zoals spelen en jeugd o. a. voor Chiro, en Paenhuys, biodiversiteit, kleinschalige landbouwactiviteit en -educatie, ontmoeting en erfgoed met name de historiek van ‘t Paenhuys als brouwerij en weeshuis, waarbij ook de omliggende weiden en muur.

De ommuurde wei

De locatie biedt veel voordelen:  vlakbij de dorpskern gelegen, een sterke historische waarde, aansluitend aan een bestaande ontmoetingsruimte met jeugdhuis, feestzaal, muziekschool, wijngilde, bakoven, maatschappelijke functie van OCMW-opvang en de sterke landschappelijke waarde van het open landbouwlandschap.

De gronden worden momenteel gepacht door een lokale landbouwer die het gebruikt als hooiland voor vee. Er werd  een minnelijke overeenkomst tussen de twee partijen gesloten.  De pachter gaat akkoord met de door de gemeente voorgestelde uittredingsvergoeding, waardoor heel wat tijd gewonnen wordt.

Door dit project te koppelen aan het Strategisch Project Getestreek kan de gemeente  gemakkelijker bijkomende subsidies krijgen, voor het herstel van de muur. “Het dossier is nu ingediend. We hopen dat het volgend jaar in orde komt met de speelweide, waar ook speeltoestellen zullen komen”, aldus burgemeester Taverniers.- HCH