Ga naar de inhoud

WEBSITE TOTALE WAANZIN IN ’T NIEUW : ARMISTIS KOMT ERAAN

HOEGAARDEN – De website van De Totale Waanzin is in een nieuw kleedje gestoken met o.a. het vooruitzicht van De Armistis op 9, 10 en 11 november 2023.   Op de vernieuwde website vind je niet alleen alle informatie terug van de voorbereidingen van de jaarlijkse Armistis, maar ook een uitgebreide waaier van fotoalbums van alle voorgaande revues, videofragmenten van de optredens van de plaatselijke vedetten, fragmenten van alle liedjes van De Totale Waanzin in onvervalst ‘Ögets dialect’.

De Totale Waanzin met bovenaan vlnr Heidi, Gert, Michel, Hugo, Yvan en Jan. Onderaan Luc, Paul en Clara

De Hoegaardse muziek- & koldergroep “De Totale Waanzin” bestaat 30 jaar in 2023. Het was inderdaad in november 1993 dat “de weddingschap” werd afgesloten tussen enkele, op dat moment totaal muzikaal-onkundige veertigers uit Hoegaarden, om beginnen muziek te spelen en dan nog wel in het lokaal dialect, het ‘Ôgets’. ‘Totale waanzin’ vonden sommigen … en daarmee had de groep haar naam.

LIEDJES IN HET DIALECT

De Totale Waanzin brengt liedjes in het Hoegaardse dialect over o.a. de dagdagelijkse dingen (“Sjotte in de waaj”, “Nen tristigen dag”, “Alle dowagezat”), over Hoegaarden (“In Ôgere”, “Pallemezondag”, “Mèi derrep”, “d’Apostele van et derrep”, “Giejen boerkes in Ôgere”,) en over zijn lokale dorpsfiguren (“Pjèirke Sailes”, “Fajke Gazét”, “Lewikke den Roeweje”, “Schipper en zen vraa”). Over de Hoegaardse meisjes (“De maskes van Ôgere”, “Et spel van Angel”, Jaklin van Jukke Méenes, Rosse Janin…) en het Hoegaardse bier (“Beej, beej”, “Zatte minse”, “Aas Ôgets beej”), maar ook ludieke protestliedjes  als “Geft azen Ôget trug”, toen AB InBev de brouwerij in Hoegaarden wilde sluiten,  en “We wille ni bé Téene”, n.a.v. fusiegeruchten met Tienen…

De Totale Waanzin heeft ook het enige echte Hoegaardse volksliedgeschreven ‘Land van beej en biejete’  waarmee elk optreden steevast wordt afgesloten en dat door de aanwezigen uit volle borst wordt meegezongen) !

ZATTE MINSE IN DEN AIMEL

Naar aanleiding van de 10e verjaardag heeft De Totale Waanzin een eerste CD uitgebracht onder de titel “Zatte Minse”: 15 nummers welke “live” werden opgenomen in ’t Paenhuys met o.a. “De Maskes van Ôgere”, “Pjèirke Sailes”, e.a. In 2006 werd de Ôgetse Revu “Kus mich na mèin klak” 6 keer opgevoerd in overvolle Hoegaardse zalen en op het Gemeenteplein n.a.v. de festiviteiten rond 1025 Hoegaarden.

Eind 2008 werd een 2de CD uitgebtacht met de titel “In den aimel”. Deze werd opgenomen met een ‘leeftig’ publiek in ’t Paenhuys en bevat o.a. het Hoegaardse volkslied. Eind 2009 werd de 2de Ôgetse revu “De weg nowe Ôgere, astebleeft?” met een geweldig succes opgevoerd: 8 volledig uitverkochte optredens met 1.350 toeschouwers. Het muzikaal theaterspektakel  met muziek – theater – film,  nam de toeschouwer mee naar de vrijstaat “Ôgere” anno 2031.

In 2012 werd de CD “Oude liefde roest niet” uitgebracht. Deze bevat een verzameling van oude (bijna) vergeten volksliedjes die tot in de eerste helft van vorige eeuw werden gezongen op familiefeesten, kermissen en markten in het Hageland en het Oost-Brabantse platteland. In 2018 werd de CD “Zot van oech” opgenomen met 17 nieuwe nummers.

Elk jaar wordt rond 11 november het 3-daagse “Armistis-konsaar”opgevoerd. Tussen de liedjes van De Waanzin en van gastmuzikanten, zijn er de onderkoelde sketches van het Armistis-theatergezelschap die voor de nodige ambiance zorgen, live en op film.

Het repertoire van de Totale Waanzin  bestaat ondertussen uit meer dan 150 nummers en de optredens brengen hen ook geregeld buiten hun eigen ‘taalgebied’ (Turnhout, Suikerrock Tienen, Oude Markt Leuven, Radio 2 aan zee, …) – HCH