Ga naar de inhoud

VOOR EEN COMPUTER – OF SMARTPHONE PROBLEEM LOOP JE GEWOON OP DONDERDAGNAMIDDAG DE BIB IN

HOEGAARDEN – In de bibliotheek in Hoegaarden werd het laatste digibank project uit de regio geopend. Er zijn er nu 56 in Vlaanderen en 8 in onze regio. Dat betekent dat wie een probleem heeft met de computer of de smartphone voortaan elke donderdagnamiddag in de bibliotheek aan de Tiensestraat 42 terecht kan. Dit gaat zonder afspraak. Er is steeds een professionele digihelper aanwezig, en ook de twee vrijwilligers, digibuddies,  zijn meestal present. Het digipunt in Hoegaarden is elke donderdag tussen 14 en 17 uur geopend, in de bibliotheek.  De dienstverlening is volledig gratis.

De opening van het digipunt in de bib

Bibliothecaris Nina Bossaer en schepen Marleen Lefevre namen de honneurs waar. “Ik ben zelf al klant bij de digibuddies. Dit is een hele verbetering voor het leven van de digigebruiker die dikwijls geen techneut is. De digitale wereld evolueert zeer snel en zowel senioren als jonge mensen zijn niet altijd mee. Ik ga hier regelmatig binnenlopen”, aldus Marleen Lefevre.

Er worden in de bib ook gratis laptops uitgeleend. En het is mogelijk voor verenigingen die een digitale opleiding willen opstarten een beroep te doen op het digipunt. Burgers kunnen in digibanken terecht voor het ontlenen van een computer, het volgen van opleidingen of workshops rond digitale vaardigheden en voor individuele begeleiding in het gebruik van online dienstverlening. Er kunnen ook huisbezoeken aangevraagd worden als men niet in het digipunt geraakt.

HANDIG EN LAAGDREMPELIG IN DE BIB

De organisatie zal ook aan de gemeente de statistieken van hun werking rapporteren. Er zal publiciteit rond gemaakt worden, niet alleen digitaal.

Voor wie hulp kan gebruiken met online administratie, gewoon digitaal handiger wil zijn, of zelfs een laptop wil lenen, openen verschillende digibanken in Vlaanderen. De digihelpers van DiGiTAAL zullen bezoekers  helpen met basisvragen, zoals ‘Hoe installeer ik itsme?’ of ‘Hoe doe ik een online betaling?’ op een laptop die beschikbaar is in de bib of via het toestel van de vraagsteller. Ze helpen je ook met het basisgebruik van een laptop of je eigen smartphone en hoe je veilig kan surfen op het internet.

Afspraken maken met de dokter, ziekenhuizen, medisch dossier opvragen, administratie in orde brengen, met de computer je CV maken, videobellen met de smarthpone, e-mails lezen en versturen, online premies aanvragen, abonnementen aanvragen of opzeggen, het kan allemaal. Gewoon binnenlopen in de bib. – HCH

Alle info hier of via info@digibank-digitaal.be en 0490 42 78 40, 016/ 768 768 (optie 5), en an.vanende@ocmwhoegaarden.be