Ga naar de inhoud

HOEGAARDIER PLANT BOMEN IN PORTUGAL

HOEGAARDEN – Als iets verkocht wordt als ‘groen’, is het dan wel ‘groen’? Of als een transport wordt aangeprezen als ‘CO2 gecompenseerd’, is dat dan wel zo? De vzw CO2 Neutraal wil daarom in zijn werking totale transparantie garanderen. Zo gebeurt het aanplanten van bossen in Portugal in totale openheid met de sponsors. Deze vzw werd opgericht door Hoegaardier Jan Van Parijs en Rigo Belpaire.

“In oktober vorig jaar werden onze eerste bomen in Portugal geplant. Daarmee wil ik mijn eigen CO2 voetafdruk wat verkleinen”, zegt Jan Van Parijs De vzw heeft er de voorbije maanden de eerste gebieden herbebost. Het seizoen om bomen te planten is in Portugal bijna afgesloten. In oktober wil CO2N opnieuw extra landen bebossen. En daar kan Mother Earth alleen maar blij mee zijn.

Vorige maand publiceerde de EU een studie die aantoonde dat 53% van de claims rond duurbaarheid vaag en misleidend zijn. Sterker, De EU omschreef 40% van claims zelfs als niet duurzaam. Steeds meer mensen en organisaties kopen namelijk bossen om hun eigen CO2 uitstoot te compenseren. Maar op dit ogenblik zijn er geen gestandaardiseerde methodes om te bepalen hoeveel ton CO2 één hectare bos nu precies capteert. Zeker in de gebieden buiten de EU-zone is er een vergaande laksheid op het vlak van duidelijke rapportering.

CO2 CERTIFICATEN

Dit geldt des te meer bij de handel in CO2 certificaten. Bedrijven kopen daarbij certificaten voor CO2 compensatie, zonder precies te weten wat er achter die documenten schuil gaat . Daarom vroegen een 80-tal NGOs recentelijk aan de Europese Unie om de CO2 certificaten voortgebracht door het aanplanten van bomen niet te erkennen. Een schandaal rond de grootste CO2 certificaten uitgever VERRA was daar de aanleiding toe. 

CO2 Neutraal verbindt zich ertoe om investeerders geregeld duidelijke informatie te bezorgen over ‘hun gesponsord bos’. “We vinden het belangrijk dat mensen zich verbonden voelen met het bos dat er dankzij hen is gekomen. Nog vaak gebeurt het dat sponsors geld doneren om bomen aan te planten, maar niet weten wat er met hun geld gebeurt. Waar staan de gesponsorde bomen? We vertellen sponsors waar hun bos staat, welke bomen werden aangeplant ”, aldus Rigo Belpaire, mede-oprichter van de vzw.

Waar de institutionele investeerders veelal actief zijn in Afrika of Zuid-Amerika, kiest CO2 Neutraal resoluut voor Europa. “Bomen planten in België is niet eenvoudig en niet goedkoop. Daarom zochten we naar plekken dichterbij die kunnen worden bezocht en waar we aan een interessante prijs land konden bebossen. Zo kwamen we terecht in de Portugese regio Alentejo” zegt Rigo Belpaire. De organisatie kwam in contact met enkele bewoners van Alentejo. Samen stellen die 600 hectaren verwaarloosde gronden ter beschikking voor herbebossing. “Op hun land zaaien of planten we opnieuw een bos. We planten op dit moment bossen aan vanaf een prijs van € 0,3 per vierkante meter”, besluit Rigo. – HCH

 

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email