Ga naar de inhoud

VOETGANGERS – EN FIETSEXAMENS: VOOR EEN DIPLOMA

TIENEN / HOEGAARDEN – Op donderdag 2 en vrijdag 3 mei leggen meer dan 700 leerlingen van de basisscholen in Tienen en Hoegaarden een voetgangers- of fietsexamen af in het centrum van Tienen. Samen met de scholen en de lokale politie, bouwt de stad Tienen zo verder aan een verkeersveilige stad.

De basisscholen van Tienen en Hoegaarden werken al meerdere jaren, samen met de stad Tienen en de lokale politie, aan een betere verkeersveiligheid voor hun leerlingen. Eén van de pijlers waaraan veel aandacht wordt besteed, is verkeersopvoeding. Vanaf de kleuterschool worden kinderen vertrouwd gemaakt met het verkeer. Het voetgangersexamen in het vierde leerjaar en het fietsexamen in het zesde leerjaar zijn twee belangrijke ijkpunten.

Fietsexamen vorig jaar © stad Tienen

Op donderdag 2 mei leggen in de voor- en namiddag 456 leerlingen van het zesde leerjaar van ’t Klein Atheneum, De Luchtballon, VB Mariadal, SLO Mariadal, Stap Voor Stap, De Sterretjes, De Suikerspin, De Uilenboom, VIA Immaculata, VIA Onze-Lieve-Vrouw, VIA Sint-Jozef, De Toermalijn, Vroenhof, De Toverwijzer en De Wijsneus een fietsexamen af. Langs een uitgestippeld permanent traject in het centrum van Tienen kunnen ze bewijzen dat ze de nodige kennis en vaardigheden onder de knie hebben om zich veilig met de fiets te verplaatsen in het verkeer.

Op vrijdag 3 mei van 08.45 tot 11.45 uur nemen 282 vierdejaars van VIA Onze-Lieve-Vrouw, De Toverwijzer, VIA Immaculata, VIA Sint-Jozef, De Sterretjes, De Suikerspin, De Luchtballon en ’t Klein Atheneum deel aan het voetgangersexamen. Op school kregen de kinderen basisvaardigheden aangeleerd zoals correct oversteken aan een zebrapad. Tijdens het voetgangersexamen worden deze vaardigheden onder de loep genomen.

Dankzij de stad Tienen werd het fietsexamenparcours voorzien van een vaste bewegwijzering. Zo kunnen de leerlingen in de loop van het jaar, onder begeleiding van de leerkrachten of ouders, het traject meermaals inoefenen. Beide parcours zijn sinds dit jaar ook beschikbaar in IZI-travel, een online platform waar je de vele wandelingen en fietstochten in en rond Tienen vindt. Op die manier kunnen de leerlingen ook thuis met de (groot)ouders het parcours van het fiets- of voetgangersexamen inoefenen. 

Het voetgangers- en fietsexamen is een organisatie van de stad Tienen, de lokale politie en de deelnemende scholen. Elke leerling ontvangt een brevet van deelname. – HCH