Ga naar de inhoud

VEEL VOLK VOOR 391 STE PALMOMMEGANG: PATER NEPO WEER KWISTIG MET WIJWATER

HOEGAARDEN – Sinds vorig jaar is het een hype geworden. Iedereen in de Sint-Gorgoniuskerk bij de palmwijding wil priester Nepo aan het werk zien. Die gaat zo kwistig met wijwater om dat niet alleen de palmtakken gewijd zijn, maar ook de mensen goed nat worden. Schepen Filip Havet had zelfs een paraplu meegenomen, maar het mocht niet baten. Ook hij werd gewijd, en naar eigen zeggen had hij het nodig. Na de palmwijding vroeg pater Nepo: “Hebben jullie genoeg wijwater gehad? Helemaal nat is goed gezegend”.

Binnen in de kerk werden de mensen misschien nat, maar buiten hield de processie het gelukkig droog. Nochtans waren er tijdens de palmwijding nog enkele druppels gevallen.

Na de Palmwijding – en we zagen toch nog veel buxus – trok de processie erop uit. Een Hoegaardier, Peter Coenen, had speciaal een volledige haag buxus gesnoeid zodat ieder kind zeker zijn pallemaaj had. Want kinderen tot 12 jaar gaan die immers na de processie van deur tot deur verkopen. Een hoogdag voor de kinderen.

De apostelen aan de kerk
Vooraan in de processie

Vooraan in de processie liepen de priesters, gevolgd door de palmezel, gedragen door vier discipelen, en daarachter het Genootschap der XII Apostelen, de oudste vereniging van Hoegaarden, waarvan de statuten in 1631 werden opgesteld. Maar vermoedelijk is de palmtraditie in Hoegaarden nog ouder. De apostelen, gevolgd door de discipelen werden geleid door mombaarvader André Stockmans.

Daarna volgden de communicanten, het zangkoor en de muzikanten, en daarna alle mensen die in de kerk zaten bij de wijding. Een heel grote groep mensen dit jaar. De processie trok door de dorpskom, van Houtmarkt en Gemeenteplein via de Arthur Putzeysstraat, Doelstraat, Tommestraat en Pastorijstraat weer naar de Houtmarkt en de kerk.

Daarna begon het feest in Hoegaarden. Kermis op het Gemeenteplein, kinderen die palm verkopen, nagelkloppen en jeneverkes drinken bij Chiro, Moutgaarden proeven, en de hele dag feest vieren. Voor de kinderen was er in de namiddag nog een muntenworp van op de pui van het gemeentehuis en een zoektocht naar paaseieren in het Park. – HCH

De communicanten vooraan in de processie
Helemaal achteraan nog op het Gemeenteplein, terwijl de processie al in de Doelstraat is