Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

VAN HET SCHAPENCONCLAAF NAAR DE LAZUUR EN DE KWEIKERSDAG

TIENEN – Op zaterdag 30 september om 14 uur is er het SchapenConclaaf in het Polderke in Grimde, op zaterdag 7 oktober om 17 uur is er De Lazuur op de Grote Markt, dit allemaal op de Kweikersdag van 10 tot 19 uur in het stadscentrum. De Lazuur is een aflossingswedstrijd met teams uit de verschillende wijken en dorpen van Tienen. Het is niet zomaar een ordinaire wedstrijd. De deelnemers moeten onderweg een zelfgemaakt schaap dragen.

Tienenaars hebben als spot- en geuzennaam niet alleen ‘Kweikers’, maar ook ‘Schapenkoppen’. Naar aanleiding van de Lazuur werd een sportieve uitdaging uitgevonden: het ‘Schaapdragen’.

Tjdens een Conclaaf in het verleden

De deelnemers lossen elkaar af door middel van het overdragen van ‘het schaap’.  Om een voorsprong te winnen is er op 30 september  Het Conclaaf.  Hierin gaan de kapiteins van iedere wijk in afzondering achter gesloten deuren om het mooiste schaap te verkiezen en de mooist versierde wijk.

OpgewekTienen en de stad Tienen slaan weer de handen in elkaar om Kweikersdag te vieren. Op zaterdag 7 oktober valt er tijdens de Tiense feestdag een heleboel te beleven in het stadscentrum. “Dit jaar breiden we uit met een kids corner met een grote speelbus op de Hennemarkt en een brocantemarkt op de Veemarkt”, zegt schepen van vrije tijd Wim Bergé. “Zo is er voor ieder wat wils. Ook de ‘Markt van de Smaak’ zakt af naar de Grote Markt. Dankzij Straffe Streek kan iedereen hier komen kennismaken met al het lekkers uit het Hageland.”

REUZEN EN STREEKPRODUCTEN

De Tiense reuzen Jan, Mie, Tiske, Nieke en Siske mogen natuurlijk niet ontbreken. Onder begeleiding van een groot gezelschap trekken ze door de straten en maken ze hun feestelijke intrede rond 15.30 uur op de Grote Markt om er om 16.30 uur naar de toespraak van de Gouden Madam te luisteren.

Daarna nemen de Tiense wijken en buurten het tegen elkaar op tijdens de Lazuur. “Elke ploeg bestaat uit 10 deelnemers van een andere leeftijdscategorie. Om ter snelst lopen ze met een zelfgemaakt schaap op de rug”, legt voorzitter van opgewekTienen Chris François uit. “Iedereen wil de koers winnen, want de Lazuur is van iedereen, jong en oud, fit en minder fit, afkomstig uit het stadscentrum of de deelgemeenten. Met 13 ploegen, 13 schapen en dus 130 atleten breken we dit jaar zelfs een record.”

“Het is elk jaar prachtig om te zien hoe de wijken en buurten toeleven naar Kweikersdag,” zegt burgemeester Katrien Partyka. “Ze fleuren hun buurt op in de kleuren van hun contrei en zijn weken op voorhand druk in de weer om hun schaap vorm te geven.”

 Leerlingen van de Tiense basisscholen krijgen een raamtekening mee naar huis. Bedoeling is deze in te kleuren en voor, maar zeker op 7 oktober, zichtbaar voor het raam te hangen. Je kan de raamtekening ook downloaden op www.kweikersdag.be en zelf afprinten. De Kweikersdag vindt plaats op zaterdag 7 oktober ‘23 van 10 tot 19 uur  in Stadscentrum Tienen . – HCH