Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

UIT DE OUDE DOOS: VERDWENEN ZALEN IN HOEGAARDEN

HOEGAARDEN – Mens en Ruimte maakte in 1973 , dus 50 jaar geleden, de inventaris van de Hoegaardse zalen. Toen stond Hoegaarden er nog goed voor. Volgende zalen werden vermeld: Help U Zelve in de Putzeysstraat, Au Cercle in de Doelstraat, de Pax aan de Tiensestraat, de Warande – Volkshuis aan de Tiensestraat, Patronaat aan de Astridstraat, ’t Paenhuys in de Stoopkensstraat, plus kleinere lokalen van jeugdhuis JVV en museum ’t Nieuwhuys.

‘Voor Outgaarden wordt zaal Krüger vernoemd en in Meldert de Harmonie. Van overige gesloten cafézalen in Meldert en Hauthem wordt geen melding meer gemaakt. De parochiezaal in Hoxem, ontworpen als garage, kwam er wel bij. ‘

De Cerkel in betere tijden

‘De zaal in Outgaarden sloot, maar de voetbalkantine kwam tot stand. In Meldert bestaan nog ongebruikte oude zalen, maar spant de nieuwe zaal Ermelindis de kroon. De zalen De Ster (Hauthem), Help U Zelve, Warande… hebben geen publieke functie meer. De toneelzaal in het Parochiecentrum staat vol toneelstoelen maar wordt niet gebruikt. De idee om een toneelzaal te maken in De Polder is nooit gerealiseerd’.

‘De Pax wordt niet meer gebruikt en de Cerkel wordt verkocht en allicht afgebroken. De activiteiten zijn nu verschoven naar de sporthal met de Klup, naar het Kapittelhuys, het Kouterhof en het nieuwe Paenhuys. Voor lezingen en tentoonstellingen zijn ook twee nieuwe zalen van het gemeentehuis in gebruik genomen. Het parochiecentrum kondigt verbouwingen aan. Maar een feestzaal met keuken, beschikbaar voor alle verenigingen, ontbreekt in Hoegaarden. Outgaarden rekent voor vergaderingen op de inrichting van de oude pastorie, want het ontmoetingscentrum wordt verkocht. In 2014 zal dat voormalige gemeentehuis, onder de naam “Gemout” toch nog functioneren als ontmoetingsruimte’, aldus de Kronieken van Hoegaarden in 2013.

RECENTE EVOLUTIE

In Alpaidis 232 van augustus 2023 komt Raymond Billen ook terug op deze balans van verdwenen zalen opgesteld door Mens en Ruimte. Hij koppelde er bovendien een studie van de evolutie – en het verdwijnen van de toneelkringen aan. Meest recent verdwenen in Hoegaarden centrum  zijn de Werkmanszonen, Thalia en Hulp en Bijstand.

Ontmoetingcentrum Hoxem werd gered in 2013, de Cerkel werd verkocht en verdween. Het parochiecentrum werd wel gedurende jaren gerestaureerd, maar is ondertussen weer operationeel.

De achterzijde van het vernieuwde parochiecentrum

De pastorie van Outgaarden is in verval, de kerk is dicht, en het Gemout fungeert ondertussen niet meer als ontmoetingscentrum. Op het oude voetbalveld kwam wel de Chill Out in de plaats. Kapittelhuys is verkocht en de zaaltjes zitten dus niet meer in het cultureel centrum. Ook de pastorie dreigt als vergaderruimte verloren te gaan. Er kwam wel een zaaltje bij in de Paradijshoeve. En dan is er nog de nieuwe voetbalkantine die eraan komt. – HCH

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email