Ga naar de inhoud

UIT DE OUDE DOOS: HULDE AAN KONING BOUDEWIJN IN DE BOUDEWIJNTUIN

HOEGAARDEN – Dit jaar wordt het overlijden herdacht van Koning Boudewijn op 31 juli 1993, nu 30 jaar geleden. In Hoegaarden kwam in de toenmalige Vlaamse Toontuinen, ondertussen Park van Hoegaarden, een Koning Boudewijntuin, waar gedurende jaren heel wat bloemen voor de overleden koning werden neergelegd. Een boom uit de serres van de Koning, een duivenhok van de koning en een borstbeeld kwamen naar de Vlaamse Toontuinen. In 2002 kwamen Japanners nog filmen in de Koning Boudewijn, maar dat jaar was er geen officiële bloemenhulde meer.

Hulde in de Koning Boudewijntuin in 2001, de laatste officiële

Tuinarchitecte Ingrid Garcia Fernandez won in 1994  de prijs voor het ontwerp van de Koning Boudewijntuin in de Toontuinen. De tuin zou aangelegd worden in de vorm van een spiraal en in het centrum komt een Cryptomeria Japonica, een conifeer uit de serres van Laeken. Het zaad ervan werd door de Japanse Keizer aan Koning Boudewijn geschonken. De tuin kwam er als hulde voor de overleden koning.

GESCHENK VAN DE KEIZER VAN JAPAN

Op 27 mei 1995 , de Dag van het Park, werd de Koning Boudewijntuin in de Vlaamse Toontuinen ingehuldigd, door Minister-President Vandenbrande en Minister De Batselier, zo stond in de uitnodiging. Maar de dag zelf geven beide excellenties verstek. De Koning Boudewijntuin werd aangelegd met de steun van het hof en met de instemming van de Federale en de Vlaamse Regeringen. De Cryptomeria Japonica, een conifeer uit de serres van Laeken stond centraal. Keizer Hirohito uit Japan schonk de zaadjes nog aan Koning Boudewijn.

Daar rond werd een spiraal opgebouwd uit taxus, buxus, rododendrons, Japanse esdoorns en hortensia’s. De aanleg van de tuin kostte 2,6 miljoen frank. De bedoeling was jaarlijks in de tuin, rond de overlijdensdatum van Koning Boudewijn, einde juli, bloemen neer te leggen. In 1996 kwamen meer dan 1000 bezoekers bloemen neerleggen.

Lees verder onder de foto’s

De Koning Boudewijntuin in 2005 bij de inhuldiging
De duiventil van Koning Boudewijn in verval in 2010

DUIVENTIL

Het Hof schonk einde 1996 de duiventil van wijlen Koning Boudewijn aan de Vlaamse Toontuinen. De duiventil werd in de nabijheid van de Koning Boudewijntuin geplaatst Koning Boudewijn zelf was een verwoed duivenliefhebber. De duiven overleefden niet lang, want marters hadden de weg gevonden. En ook het duivenhok raakte in verval en is ondertussen al jaren verdwenen.

Op 2 augustus 1998, vijf jaar na het overlijden van de Koning werd in de Tuinen een borstbeeld van de overleden vorst ingehuldigd. Het was een borstbeeld van Ko­ning Boudewijn in terracotta, van de hand van Karel Haelder­man uit Waanrode. Er kwamen een 500-tal mensen naar de Koning Boudewijntuin voor deze plechtigheid. De Koning Boudewijntuin is er nog altijd, evenals het beeld, maar de laatste officiële bloemenhulde dateert al van 2001. – HCH

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email