Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

UIT DE OUDE DOOS : BESLISSING RAVEL – FIETSPAD 40 JAAR GELEDEN

HOEGAARDEN – Exact 40 jaar geleden in juli 1983 besliste het wegenfonds, en meer bepaald de directie Waals-Brabant, een fietspad aan te leggen tussen Hoegaarden en Huppaye op de oude spoorwegberm van de lijn nummer 142. Het fietspad zou drie meter breed worden. In november 1983 kwam de definitieve goedkeuring van het project, en in 1987 volgde de officiële opening.

De RAVEL – een trage weg – is thans een veel gebruikt fietspad, tussen Hoegaarden en Geldenaken. Maar in 1983 werd deze weg ook al veel gebruikt. Op het stuk van Hoegaarden tot aan het voetbalveld van de Klup, nu voedselbos,  was er druk verkeer, niet alleen door voetballiefhebbers, maar ook door voertuigen van de suikerfabriek.

Het treintje bij de opening: we herkennen o.a. Louis Michel, Cyrille Vandermolen en Roger Kerryn

In juli 1983 was er slechts een dunne laag beton gepland. Het wegenfonds vroeg aan jeugdhuis de Klup vzw om voorstellen te doen. Er werd dus ernstig onderhandeld.

GEWAPEND BETON

In november 1983 was het fietspad Hoegaarden-Huppaye rond. Een afgevaardigde van het ministerie van Openbare Werken, gaf de verzekering aan jeugdhuis de Klup, dat het gedeelte van het fietspad tot aan de voetbalkantine met wagens zou kunnen bereden worden. Er was ook onderhandeld met de suikerfabriek omdat vrachtwagens tot aan de bezinkingsvijver moesten kunnen rijden. Er werd beslist het stuk tot aan het voetbalveld van de Klup in gewapend beton te leggen. Vandaar dat ook nu nog voertuigen tot aan La Plage of Barravel kunnen rijden, zonder het wegdek te beschadigen. De suikerfabriek Grand-Pont heeft er nooit gebruik van gemaakt, want in 1985 stopten de activiteiten.

Op 5 juli 1987 werd het fietspad Hoegaarden – Geldenaken – Ramillies in gebruik genomen. Minister Louis Olivier, burgemeester Roger Kerrijn van Hoegaarden, en burgemeester Louis Michel van Geldenaken openden officieel de route. Bij de opening werd het voor velen de laatste treinrit, want een toeristisch treintje reed van het station van Hoegaarden, naar Zétrud-Lumay, Geldenaken, Huppaye en Ramillies. – HCH

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email