Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

TWEE KLASSIEKE CONCERTEN : IN DE SINT-ROCHUSKAPEL EN DE SINT-GORGONIUSKERK

HOEGAARDEN –  Klassiek in de Kapel organiseert in november twee concerten op twee twee locaties in, namelijk op 5 november in de Sint-Rochuskapel en op 18 november in de Sint-Gorgoniuskerk. De klassieke muziek organisatie Klassiek in de Kapel ontstond reeds in 2019 als een pop-up concept in de kapel van het oude College in Tienen. Sinds het begin van dit jaar is de vzw ook actief in Hoegaarden, en bracht ze reeds twee zeer gesmaakte concerten. Nu komt er dus een vervolg.

© Roma Opera Omnia

 “De concertreeks wordt in november verder gezet met maar liefst twee concerten”, vertelt initiatiefnemer Jacques Kinnaer. “Op 5 november, om 11 uur brengt pianist en piano-leraar Marco Mantovani één van de partita’s (suites) van niemand minder dan Johann Sebastian Bach in de Sint-Rochuskapel. Door deze onmiddellijk te koppelen aan de Partita (1999) van de hedendaagse klassieke componist Heinz Holliger, overbrugt Mantovani niet alleen bijna drie eeuwen muziek, hij toont ook aan hoe zeer Bach ook de dag van vandaag een sterke invloed heeft op de muziekcompositie”.

“De combinatie van werken van beide componisten roept ook de geest op van de getormenteerde Robert Schumann, met wiens Blumenstück Mantovani zijn concert afsluit”, voegt mede-organisator Conny Smeets toe.

ROMA OPERA OMNIA

“Maar er is meer, want op zaterdag 18 november komt het Romeinse ensemble Roma Opera Omnia opnieuw naar België!”, vertelt een enthousiaste Kinnaer. Opnieuw, want in 2019 was het dit ensemble dat speciaal voor de gelegenheid, het openingsconcert van Klassiek in de Kapel verzorgde met een concert dat op een minutenlange staande ovatie werd ontvangen.

“En dit jaar brengt Roma Opera Omnia Canticum Canticorum van de beroemde renaissance componist Palestrina”, gaat hij verder. “Canticum Canticorum, het bijbelse Lied der Liederen dat aan koning Salomon wordt toegeschreven, werd in de 16de eeuw door de polyfonie Palestrina op muziek gezet en in de 21ste eeuw door Stefano Sabene, de muzikale directeur van Roma Opera Omnia, bewerkt voor 2 stemmen en instrumenten, geheel in de geest van de oorspronkelijke compositie”.

Een blik op de web pagina van het concert, leert ons trouwens dat het ensemble voor dit concert wordt aangevuld met de tenor Franco Todde, die ook al met niemand minder dan Andrea Bocelli en Cecilia Bartoli heeft samengewerkt. Niet de allerminste, dus. Dit concert vindt plaats op 18 november in de Sint-Gorgonius kerk om 20 uur. Voor meer informatie en tickets kunnen geïnteresseerden altijd terecht op de website van Klassiek in de Kapel. – HCH