Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

TRAPPISTENHUYS OPENT OP VRIJDAG 24 MEI

HOEGAARDEN – De opening van het Trappistenhuys op het Gemeenteplein was al langer aangekondigd, maar het was nog wachten op details. Nu is de openingsdatum vastgelegd: vrijdag 24 mei. Het Trappistenhuys zal dat eerste weekend op vrijdag, zaterdag en zondag open zijn, telkens van 12 tot 20 uur, zoals tijdens alle verdere weekends trouwens.

Philippe Declercq, die 10 jaar advocaat was in hetzelfde pand, maar nu na zijn pensioen in een nieuw avontuur stapt: een trappistencafé. “En daarmee bedoel ik alles wat van trappisten komt, geen andere zware bieren. Maar trappisten zijn niet noodzakelijk zware bieren, er bestaat zelfs een 0,0% versie”, zegt hij.

Het Trappistenhuys in het historische pand

Uiteraard zullen de mensen er ook een frisdrank of een koffie kunnen krijgen. “We gaan ook witte, rode en rosé wijnschenken, maar aangekocht door de trappisten in het dorpje Echt. Er gaat ook kaas bijkomen, alleen van trappisten, zoals Chimay of Orval. We geven ook brood bij de kaas en charcuterie. Deze komt van de trappisten van Lilbosch die varkens kweken waar charcuterie van gemaakt wordt. Zij produceren daar geen bier”, vervolgt Philippe Declercq.

Het Trappistenhuys komt in het historische pand op het Gemeenteplein. In de middeleeuwen vergaderden de wethouders in het Torpshuys, maar dat werd gesloopt in 1448 en vervangen door het huidige historische pand, links van het gemeentehuis. In 1527 werd dit huis Rechtshuys der Vryheydt genoemd en aan het einde van de 17de  eeuw “Raedthuys”. Pas in de 18de  eeuw ging het over naar privé handen. In 1966 werd het aangekocht door de familie Evrard-Boffé, die er het restaurant ‘Op de wallen van Alpaïdis’ van maakte. Daarna werden er vrije beroepen in ondergebracht en nu dus een Trappistenhuys. – HCH