Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

TRAPPISTENHUYS KOMT ERAAN: ALLEEN TRAPPISTEN GEEN ANDERE ZWARE BIEREN

HOEGAARDEN – Iedereen zal het al wel gemerkt hebben. Aan het Trappistenhuys op het Gemeenteplein werd al een terras aangebracht en heel kortelings gaat de zaak open. “ De mensen zullen wel merken als het open is, en dat zal heel snel zijn”, zegt zaakvoerder Philippe Declercq, die 10 jaar advocaat was in hetzelfde pand, maar nu na zijn pensioen in een nieuw avontuur stapt: een trappistencafé. “En daarmee bedoel ik alles wat van trappisten komt, geen andere zware bieren. Maar trappisten zijn niet noodzakelijk zware bieren, er bestaat zelfs een 0,0% versie”, zegt hij. In principe zal het Trappistenhuys op vrijdag, zaterdag en zondag, van 12 tot 20 uur geopend zijn. 

Het Trappistenhuys
Philippe Declercq is er klaar voor

Uiteraard zullen de mensen er ook een frisdrank of een koffie kunnen krijgen. “We gaan ook witte, rode en rosé wijnschenken, maar aangekocht door de trappisten in het dorpje Echt. Er gaat ook kaas bijkomen, alleen van trappisten, zoals Chimay of Orval. Geen Rochefortkaas, want die wordt niet gemaakt door trappisten. We geven ook brood bij de kaas en charcuterie. Deze komt van de trappisten van Lilbosch die varkens kweken waar charcuterie van gemaakt wordt. Zij produceren daar geen bier”, vervolgt Philippe Declercq.

SFEER VAN RUST

“Trappistenpaters hebben een uitzonderlijke manier van leven, teruggetrokken in gemeenschap, in stilte, maar wel werken zoals Benedictus het voorschreef. De producten die ze maken zijn er niet om winst uit te halen, en als er winst is gaat die naar goede doelen. Die manier van leven trok mij wel aan. Ik wil hier in het Trappistenhuys een sfeer van rust brengen, waar de mensen de verschillende bieren kunnen proeven”.

En er zijn heel wat trappisten in de voorraad: Achel, Chimay, Orval, Mont des Cats, Rochefort, Westmalle, Tynt Meadow uit Engeland, La Trappe, Zundert, Gregorius, Nivard en Benno van de trappistenabdiij van Engelzell in Oostenrijk, Cardena uit Spanje … Uiteraard worden alle variëteiten daarvan aangeboden, ook de 0,00% trappist van La Trappe, of trappisten die niet zwaarder zijn dan een gewone pint. Voorlopig is Westvleteren er nog niet bij, maar wie weet ooit.

GESCHIEDENIS VAN HET PAND

Het historische pand op het Gemeenteplein, dat later restaurant “Op de wallen van Alpaïde” zou genoemd worden, werd in 1966 aangekocht door de familie Evrard-Boffé. Tijdens de verbouwingswerken werden funderingen blootgelegd van een kasteel, dat op het einde van de 10de  eeuw zou bewoond geweest zijn door Alpaïdis, stichteres van het kapittel van Hoegaarden. Die funderingen zijn nog altijd achter glas te bekijken.

In de middeleeuwen vergaderden de wethouders in het Torpshuys, maar dat werd gesloopt in 1448 en vervangen door het huidige historische pand, links van het gemeentehuis. In 1527 werd dit huis Rechtshuys der Vryheydt genoemd en aan het einde van de 17de  eeuw “Raedthuys”. Pas in de 18de  eeuw ging het over naar privé handen. Dit pand was lange tijd restaurant, daarna werden er Vrije beroepen in ondergebracht. En nu wordt het dus een Trappistenhuys.. – HCH