Ga naar de inhoud

TOERISME IN HOEGAARDEN : VAN PALMZONDAG OVER ZONNEBLOEMEN TOT DE KUNSTROUTE

HOEGAARDEN / OUTGAARDEN / MELDERT – In de hoeve Bailly in Outgaarden werd het toeristisch seizoen in Hoegaarden officieel afgetrapt. Zo is de eerste activiteit alvast de lente plantenbeurs op zondag 17 maart van 10 tot 18 uur in  het Park van Hoegaarden. En op zondag 24 maart volgt alweer de hoogdag voor Hoegaarden, namelijk Palmzondag. Nog in maart kunnen de mensen mee nadenken over de toekomst van de weide van ’t Paenhuys. Hierover is er op 26 maart een tweede denksessie.

Die weide van ’t Paenhuys is één van de nieuwigheden, maar er zijn er nog. Zo is er een toeristisch arrangement tussen de hoeve Bailly en station Racour uit Landen. Zie hier voor meer info.

De voorstelling van het toeristische seizoen

Verder is er nog kleurrijk Hoegaarden, waarbij heel Hoegaarden centrum in zonnebloemen gaat gehuld worden. De mensen worden gevraagd om op zondag 17 maart, de plantenmarkt, mee zonnebloemen te zaaien.

Achteraf gaat aan vrijwilligers gevraagd worden om de kleine plantjes overal in het centrum te gaan platen. Ook het woonzorgcentrum wordt ermee betrokken en het is de bedoeling met een zonnebloemenwandeling uit te pakken.

Nog nieuw in Hoegaarden dit jaar is de opfrissing van het toeristisch infopunt, waarvoor er trouwens nog vrijwilligers worden gezocht via toerisme@gemhoegaarden.be en de start van street art in Hoegaarden. Zo zou de provincie street art in Rommersom aan de gemeente cadeau doen.

PLANTENBEURS, BLOESEMDAG, GARAGEVERKOOP EN ARCHEOLOGIE

Voor de lenteplantenbeurs klik hier. Op zondag 21 april is er de bloesemdag, na twee edities in Outgaarden, nu in Meldert. Vanaf 12 uur vertrekt aan de kerk van Meldert een bloesemwandeling en de KLJ verzorgt de bloesemlounge. Om 13.15 uur begeleidt Jef Verhoeven opnieuw een bijensafari.

Op zondag 28 april van 9 tot 15 uur is er een garageverkoop waarvoor men wel moet inschrijven. Wie geen garage of oprit heeft kan steeds inschrijven voor een plaatsje in het parochiecentrum van Hoegaarden of in het ontmoetingscentrum van Hoxem.

Tijdens het weekend van 25 en 26 mei zijn er in Meldert – Meer de archeologiedagen, waarbij men kennis kan maken met de nieuwe archeologische sit meer, met sleuven die dienden om de Romeinse villa op te graven. Het wordt een evocatie van de opgravingen en er zal ook een 3D beleving zijn, waarbij men zich weer in de tijd van de Romeinen zal wanen. Voor meer info klik hier.

GEOSITE EN KUNSTROUTE

Tenslotte zijn er nog de open molendag in de molen in Hoxem op 7 april, 2 juni, 7 juli, 1 september, 6 oktober en 1 december, en de opening van de Geosite elke zaterdag en zondag van juni tot september, telkens van 13.30 uur tot 17 uur. In dit veband levert Hoegaarden ook medewerking aan de uitbouw van het streekmuseum in Zoutleeuw.

Tenslotte is er de derde editie van de kunstroute, ditmaal in Outgaarden, op 7 en 8 september. Er zijn nu al een 40-tal deelnemende kunstenaars en twintig locaties. Het Dorpscomité zorgt voor de nodige verfrissingen en Da Zicari komt met de pizzawagen. PC Hoegaarden organiseert op zaterdagavond een haring- en pensenbak in Outgaarden, en op 8 september, tevens Open Monumentedag gaat Hoegaards Erfgoed vzw op zoek naar funerair erfgoed. – HCH