Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

TOEKOMST WINDMOLEN VAN WILLEBRINGEN VERZEKERD: MOLENFEEST VOOR PUBLIEK

WILLEBRINGEN / BOUTERSEM – Regionaal Landschap Zuid -Hageland en de eigenaars hebben, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, het houten interieur van de romp van de windmolen in Willebringen gerestaureerd. Ook de omgeving werd landschappelijk ingekleed  met de aanplant van groen. Op zondag 2 juni kan het grote publiek het resultaat gaan bekijken tijdens het molenfeest.

In 2017 kochten Maarten Stillaert en Julie Lauwers de windmolensite in Willebringen. De ‘Molen Laermans’ of ‘Molen Wits’ is genoemd naar de vroegere molenaars. In de molen wordt geen graan meer gemalen maar de stenen windmolenromp vormt wel nog een opvallend element in het landschap en herbergt nog heel wat verhalen uit het verleden.

Aanplantingen rond de molen: voorstelling

“We werden verliefd op de rijke geschiedenis van de molen en wilden van het begin de molenromp in stand houden en in zekere mate herstellen. Dankzij het 360° erfgoedproject met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de provincie Vlaams-Brabant is het herstel in een stroomversnelling geraakt’, zegt Maarten Stillaert.

“Via de 360° erfgoedprojecten zetten we verschillende soorten erfgoed in Vlaams-Brabant in de kijker. We zijn blij dat er zo’n diversiteit is en dat er nu aandacht gaat naar een molenromp. Het is interessant dat ook niet meer functionerende molens of onderdelen toch bewaard blijven”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

MOLENFEEST OP 2 JUNI

 “In dit project combineerden we werken aan de molen zelf met aanplantingswerken rond de molen. In de molen werd vooral gewerkt aan de houten balken, vloeren en poort zodat de molen veilig toegankelijk blijft, maar met behoud van zo veel mogelijk authentieke elementen. In de omgeving van de molen werden twee hoogstamboomgaarden, een houtkant en enkele heggen aangeplant. Hierbij werd er over gewaakt dat de voornaamste zichten op de windmolen gevrijwaard blijven zodat de voorbijkomende wandelaars en fietsers van het zicht op de molen in een groen kader kunnen genieten”, vult Joachim Lambrechts van Regionaal Landschap Zuid-Hageland aan.

De bouwkundige werken werden uitgevoerd door Hoecksteen en de aanplantwerken door de Nationale Boomgaardenstichting. Op zondag 2 juni van 13.30 tot 18 uur is de private molen tijdens het molenfeest gratis te bezoeken. Er zijn doorlopend rondleidingen, een fototentoonstelling over het verleden van de molen, een kinderworkshop, een springkasteel, wandelingen en hapjes en drankjes. Meer info hier. – HCH