Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

TIENSE SUIKERCORRIDA : OOK NOSTALGIE VOOR JOURNALISTEN MET KLEURFOTO’S EN CHAMPAGNE

TIENEN – De Suikercorrida is terug na een afwezigheid van maar liefst 16 jaar. Op vrijdag 6 oktober zal de Tiense schoolgaande jeugd opnieuw rondjes lopen op en rond de Grote Markt. De Tiense Suikercorrida is uiteraard nostalgie voor al wie indertijd gelopen heeft. Maar ook voor journalisten die de verslaggeving deden zijn er heel wat herinneringen aan de Suikercorrida verbonden, zeker ook voor ondergetekende.

Niet iedereen weet nog dat de Suikercorrida ontstaan is uit de Tiense Suikerfeesten, waar Daniël Raymaekers de drijvende kracht achter was. De Suikercorrida was één van de jaarlijks weerkerende evenementen waar toen in de pers veel aandacht aan besteed werd.

De Suikercorrida 1990 op de voorpagina van Het Laatste Nieuws

FOTO’S IN KLEUR

In de periode 1984 -85-86 begon Het Laatste Nieuws, de krant waar ik voor schreef met kleurfoto’s. Er was maar plaats voor één foto, op de voorpagina. Nu lijkt kleur heel normaal voor alle foto’s, maar ik had nog een zwart-wit foto in het regionieuws begin januari 2008, dat was mijn laatste.

Voor zo’n kleurenfoto werden we goed betaald, 5000 frank, wat veel wat in die tijd. Maar daarvoor moest je wel met je filmrolletje naar Brussel rijden. Aan die kleurfoto’s op de frontpagina heb ik goede herinneringen. Zo was er jaarlijks de Suikercorrida in Tienen. Zo stond op 15 mei 1986 een foto van de Suikercorrida op de front, in kleur. (zie zwart-wit knipsel)  Op de rug- of buiknummers prijkte reclame voor de Vleeshal. Enkele dagen later stond de h. Peuters van de Vleeshal aan mijn deur met een paar flessen Champagne. Reclame op de voorpagina van de krant in heel het land en dan nog gratis. Als perscorrespondent krijg je soms kritiek, maar je beleeft ook goede momenten.

NAAST DE CHAMPAGNE GEGREPEN

Het jaar daarop maakte ik veel foto’s,  maar er waren twee hoofdsponsors. Op de redactie kozen ze een andere foto zonder ‘Vleeshal’en ik kon naar mijn Champagne fluiten. Ik had nochtans mijn best gedaan om zoveel mogelijk lopers met Vleeshal-rugnummers op de foto te zetten. Ik kon gelukkig nog verschillende malen de Suikercorrida op de front zetten (Zie fotoknipsel uit 1990)

SUIKERCORRIDA 2023

Op vrijdag 6 oktober 2023 is er weer Suikercorrida.  Zo’n 4.000 kinderen en jongeren zullen op 6 oktober  het beste van zichzelf geven op drie parcours op en rond de Grote Markt. Van kleuterklassen tot middelbare scholieren: heel wat Tiense scholen tekenen present op deze loopwedstrijd. Kom hen tussen 10 en 12 uur aanmoedigen en snuif de nostalgie van weleer op. De randanimatie op de Grote Markt zal zowel de supporters als de lopers een leuke voormiddag bezorgen.

De voorpagina van HLN bij de Suikercorrida 1986, met Vleeshal reclame. Jammer genoeg een slechte zwart wit kopie

Om dit evenement veilig en vlot te laten verlopen, zijn er een aantal verkeersmaatregelen van kracht. Een overzicht daarvan is hier terug te vinden – Christian HENNUY

Lees ook hier ‘Veertig jaar regiojournalist: een uit de hand gelopen hobby’, met heel wat gegevens over de Tiense pers.