Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

TIENSE GIDSENBOND BESTAAT 40 JAAR: BURGEMEESTER KATRIEN PARTYKA WIL STADSGIDS WORDEN

TIENEN –  De Tiense Gidsenbond vierde het 40-jarig bestaan met een feest in de raadzaal van het stadhuis. Het is al van 1992 dat er in Tienen nog een gidsencursus werd georganiseerd, maar daar komt dit jaar verandering in. Gedurende 12 zaterdagen zullen dit jaar nieuwe gidsen opgeleid worden. Daarna volgen nog een examen en een praktische proef. Burgemeester Katrien Partyka kondigde meteen aan dat zij zich als eerste inschrijft voor de cursus.

Voorzitter Marina Gelaude: “Als je aan bezoekers vraagt waarom ze naar Tienen komen, antwoorden ze meestal ‘omdat we de rest al gezien hebben’. Dus bleef alleen Tienen over. Maar achteraf als ze kennis gemaakt hebben met ons erfgoed geven ze toe dat ze zich vergist hebben.”

Stadsgidsen van vroeger en nu

Erevoorzitter Gilbert Declercq gaf een historisch overzicht: “Wij zijn het gezicht van Tienen en we moeten alles op een positieve manier verkopen aan de toeristen. Al in het begin van de jaren ’50 van de vorige eeuw begon VVV met het voorbereiden van gidsen. In 1969 was er de eerste gediplomeerde gids en in 1983 besloot de stad een eerste gidsencursus te organiseren. In totaal zijn er vijf cursussen geweest, waarvan de laatste in 1992.”

“Op 19 april zal het exact 40 jaar geleden zijn dat de Tiense Gidsenbond boven de doopvont gehouden werd, door Luc Lambrechts en Luc Basteyns, die de eerste voorzitter werd. Daarna volgden Wim Mertens, Gerrit Degoignies, ikzelf en Marina Gelaude. Wij geven aan iedere groep een ‘thuis in Tienen’ gevoel”, aldus Gilbert Declercq.

Verder waren er nog toespraken door schepen Wim Bergé en burgemeester Katrien Partyka, evenals de voorstelling van de Gidsenbond toekomstgericht door Marina Gelaude. De grote uitdaging voor de stadsgidsen wordt de toename van het historische materiaal en de steeds sterkere digitalisering. Het feest werd opgeluisterd met muzikale intermezzi door de Getebeskes, in het Nederlands en in het Tiens. Tenslotte werden Gilbert Declercq en Marina Gelaude in de bloemetjes gezet. – HCH