Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

STAF THOMAS MET NIEUW BOEK OVER INNAME VAN TIENEN IN 1635

TIENEN – Op woensdag 27 september aanstaande stelt Staf Thomas zijn nieuwste boek in de Sint-Germanuskerk. Floor Jonkers van de Nederlandse uitgeverij Omniboek zal het initiatief voor deze uitgave toelichten, burgemeester Katrien Partyka verzorgt de inleiding en Luc Lambrechts zorgt voor een korte literaire omkadering. Staf Thomas beschrijft in ‘De inname van Tienen’ de belegering van de stad in 1635 door Fransen en Nederlanders.

De door Staf Thomas, voormalig archivaris en diensthoofd cultuur van de stad, beschreven dramatische gebeurtenissen vonden plaats tijdens de Tachtigjarige Oorlog, waarbij op 9 juni 1635 de verwoesting van Tienen plaats vond, ook gekend als de ‘Tiense Furie’.

Staf Thomas en zijn nieuwste publicatie

Omdat Tienen zich bij de belegering niet snel had overgegeven namen de belegeraars op een gruwelijke wijze wraak en plunderden de hele stad, waarbij een grote brand ontstond. Door deze brand werden ook de voorraden vernietigd waardoor de veroveringslegers hun tocht moest opgeven.

Onder leiding van Staf Thomas werd al in 1985 ‘Tienen 1635, geschiedenis van een Brabantse stad in de zeventiende eeuw’, gepubliceerd, gekoppeld aan een grote tentoonstelling, georganiseerd in het kader van Europalia 85. ‘De inname van Tienen 1635, Het drama van een grensstad’ ’ is uitgegeven bij het Nederlandse Omniboek, telt 240 pagina’s en kost 24,50 euro.- HCH