Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

SNELWEGPARKING IN HONSEM WORDT HERAANGELEGD: LAADPUNTEN VOOR VRACHTWAGENS EN AUTO’S

HONSEM / BOUTERSEM –  Het Agentschap Wegen en Verkeer start in augustus met de herinrichting en uitbreiding van de snelwegparking langs de E40 in Honsem (Boutersem). Die vernieuwing kadert binnen het investeringsplan van de Vlaamse overheid om in Vlaanderen meer plaatsen te voorzien op snelwegparkings en de parkings ook beter uit te rusten. De werken duren een halfjaar, tot december 2024. Tijdens die periode kan de parking niet worden gebruikt.      

Het plan van de nieuwe snelwegparking

Vandaag is er op de snelwegparking in Boutersem plaats voor 20 vrachtwagens en 20 auto’s. “Binnen ons investeringsplan voor snelwegparkings dat we afgelopen legislatuur hebben opgezet trekken we hier het aantal parkeerplaatsen voor vrachtwagens op naar 53.”

“Hiermee pakt het Agentschap Wegen en Verkeer de nood aan meer parkeercapaciteit langs de E40 aan. Ook wordt de verouderde weeginstallatie voor vrachtwagens vervangen door een nieuw exemplaar en komen er nieuwe veiligheidsstootbanden tussen de parking en de E40”, aldus uittredend Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

De snelwegparking zal ook uitgerust worden met nieuwe toiletten en een aanbod van voedingswaren. Welke vorm dat laatste precies zal krijgen, is vandaag nog niet bekend want Wegen en Verkeer laat kandidaat-concessiehouders meedenken over de toekomstige dienstverlening. Het is mogelijk dat er een shop met personeel komt, maar een uitgebreid aanbod van automaten is ook een mogelijkheid. Momenteel loopt er een aanbestedingsprocedure. De privé-uitbater die uiteindelijk geselecteerd zal worden, moet sowieso voldoen aan de regels van het Agentschap Wegen en Verkeer op het vlak van netheid, toegankelijkheid, kwaliteit van de dienstverlening etc.

SNELLAADPUNTEN VOOR VRACHTWAGENS EN PERSONENWAGENS

De snelwegparking zal ook uitgerust worden met snellaadpunten voor elektrische personenwagens en vrachtwagens. “De snellaadpunten voor vrachtwagens zijn een nieuwigheid: vandaag zijn er nog geen langs onze snelwegen in Vlaanderen. Een van de komende maanden installeert het Agentschap Wegen en Verkeer de eerste op de snelwegparking van de E19 in Peutie (Vilvoorde). Daarna installeert het agentschap er ook in Honsem”, aldus minister Peeters. Hoeveel laadpunten er precies komen, is nog niet bekend. Ook op dat vlak mogen kandidaat-concessiehouders voorstellen doen. Ze moeten er minimaal twee voor vrachtwagens en vier voor personenwagens voorzien.

Wegen en Verkeer start in augustus 2024 met de werken in Honsem. Tijdens de volledige duur van de werken is de parking niet toegankelijk voor auto’s en vrachtwagens. Het verkeer op de E40 ondervindt geen hinder van de werken. Volgens de huidige planning is de herinrichting afgerond tegen het einde van het jaar, waarna de vernieuwde parking in gebruik genomen kan worden. Zodra het agentschap een startdatum geprikt heeft, zal het die bekendmaken via haar website. De definitieve toiletten en de shop (zie hierboven) zullen pas in de loop van 2025 gebouwd worden.  – HCH