Ga naar de inhoud

SINT-CATHARINAPROCESSIE DITMAAL IN STRALENDE ZON

HOEGAARDEN /  HAUTHEM –  Hauthem kermis, de eerste zondag van mei werd dit jaar weer een succes. Het begon op zaterdagavond met een barbecue voor heel Hauthem in Den Hangaar, gevolgd door een volksbal voor iedereen. Ambiance verzekerd. Op zondag 5 mei was er dan de Sint-Catharinaprocessie. Vorig jaar werd die nog ingekort door de regen, maar dit jaar verliep ze onder een stralende zon.

Bekijk hier de video van de processie

Processie in Hauthem

Dit jaar kon het hele traject afgelegd worden, van aan de Sint-Catharinakapel tot aan de Bareel, en dan terug, aan de cabine links af en rond de blok weer naar de Sint-Catharinakapel. Er was dit jaar ook merkelijk meer volk in de processie, ook al omdat erna in Den Hangaar nog een leuke drink volgde. Met opnieuw heel wat ambiance en plezier. Misschien nog even de gelegenheid om terug te blikken op de heilige Catharina toch de spilfiguur in deze kermis.

LEGENDE VAN SINT- CATHARINA

In “Kerk en Leven van 17 november 2010 werd dieper ingegaan op de heilige Catharina, of Catharina van Alexandrië (rond 307), één van de populairste heiligen uit de middeleeuwen. Het meest bekend is “Het rad van SinteKatrien” waarvoor de mensen op bedevaart komen. Catharina was volgens de populairste legende de dochter van Costus, gouverneur van Alexandrië. Ze beloofde aan de heer haar maagdelijkheid, en was zeer belezen.

Keizer Maxentius werd verliefd op haar, maar ze weigerde te trouwen, zelfs onder de gruwelijkste folteringen. Hij stuurde veertig heidense filosofen op haar af, om haar te bekeren, maar zij bekeerde hen. Daarna wilde hij haar laten verbrijzelen op een rad met scherpe ijzeren punten, maar in plaats van Catharina brak het rad, getroffen door de bliksem. Toen hij haar wilde laten verbranden, waaide het vuur over op de beulen. Uiteindelijk lukte het hem haar te onthoofden, en uit de halswonde stroomde melk die de stad van de pest bevrijdde. Engelen zouden haar lichaam naar de Sinaïberg gebracht hebben, waar het rond 800 werd teruggevonden. In de loop der tijden hebben sommigen ernstig getwijfeld aan haar bestaan, want ze werd in 1969 van de heiligenkalender afgevoerd. – HCH