Ga naar de inhoud

SCHRIJF EEN GEDICHT VOOR DE POËZIEPRIJS JULIA TULKENS

REGIO – De gemeenten Linter, Tienen en Landen organiseren samen met hun cultuurraden en Rotary Tienen opnieuw de poëzieprijs Julia Tulkens. Alle dichtvormen worden aanvaard. De inzenders krijgen hiervoor de tijd tot 16 februari 2024. Julia Tulkens was een gekende dichteres, waarvan een gedicht indertijd in de ‘Gouden Poort’ was opgenomen, de bloemlezing die in de lessen Nederlands werd gebruikt in de secundaire scholen.

Voor het eerst is er ook een categorie CVO Nederlands voor anderstaligen en OKAN klassen.

Julia Tulkens overleed in 1995 op 92-jarige leeftijd

De prijsuitreiking zal gebeuren op vrijdag 31 mei 2024 in de theaterzaal van het cultureel centrum ‘de Kruisboog’ in Tienen, aan het Sint-Jorisplein. Deelnemen aan de wedstrijd kan enkel met een Nederlandstalig gedicht. Scholen kunnen ook in groep inschrijven in vijf categorieën: 5de  en 6de  jaar basisonderwijs, 1ste  tot 3de  middelbaar, 4de tot 6de jaar secundair, de open wedstrijd voor alle leeftijdscategorieën en de categorie voor anderstaligen.

Per categorie zijn er waardevolle prijzen te winnen. Het gedicht kan ingestuurd worden via julia.tulkens@tienen.be, met vermelding ‘Poeziewedstrijd Julia Tulkens’. Alle info over het wedstrijdreglement hier.

TIENEN, LANDEN, LINTER

Julia Boddaer werd in Tienen geboren op 6 oktober 1902. Haar moeder was afkomstig van Waasmont, waardoor ze een groot deel van haar jeugd doorbracht in het Landens. Ze was er trouwens onderwijzeres van 1924 tot 1944.

In 1923 huwde ze met Leo Tulkens. In 1944 vestigde ze zich in Linter, en later in Tienen aan de Veemarkt. Julia Tulkens overleed in maart 1995 op 92-jarige leeftijd. – HCH