Ga naar de inhoud

SAINT PATRICKS DAY WORDT GEVIERD IN MELDERT EN OORBEEK

MELDERT / OORBEEK – Saint Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. De feestdag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige van het land, Saint Patrick, herdenkt. Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan op deze dag bijvoorbeeld groen bier kopen. (Bron Wikipedia). De viering waaide overal uit en dit jaar wordt dat in Meldert en Oorbeek gevierd.

De heilige, afkomstig uit Brittannië, gevangen genomen door de Ieren, gevlucht naar Frankrijk, om daar een religieuze opleiding te krijgen, keerde weer naar Ierland om zijn voormalige ‘beulen’ te kerstenen.

Saint Patricks Day © Freepik

Saint Patricks Day valt op zondag 17 maart. Dit wordt op die dag gevierd bij Café Odette, rechtover de kerk  in Meldert. Vanaf 16.30 uur is er ambiance met DJ Guido en vanaf 17.30 uur is er een optreden van Rudy Sullivan.  Een kaasbordje is te verkrijgen op bestelling.

Het Kommiteit Oorbeek dorp viert de avond ervoor op zaterdag 16 maart Saint Patrick en maakt er een Ierse avond van in de kerk van Oorbeek, aan de Hoxemstraat, vanaf 20 uur.  De hele avond wordt Ierse muziek gespeeld en Iers groen overheerst. – HCH