Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

RIK CIPERS OVERLEDEN: HIJ VOND INDERTIJD DE VERDWENEN RENTENIER PAUL BAIL

HOEGAARDEN – Rik Cipers, levenspartner van Jeannine Degel is op 11 augustus overleden in Tienen op 89-jarige leeftijd. Hij werd geboren in Hoegaarden op 7 september 1934 en overleed op 11 augustus van dit jaar. Hoewel hij al een tijdje in Tienen woonde was hij niet weg te slaan uit de Cruysblockhoeve, waar hij nog geregeld zijn namiddagen doorbracht. Hij laat drie kinderen en vijf kleinkinderen na. Rik was altijd begaan met Hoegaarden en was nog ondervoorzitter van Hoegaards Erfgoed vzw. In zijn hoeve stond ook nog een stuk van de collectie van het voormalige Nieuwhuysmuseum.

De uitvaartliturgie vindt plaats in de Sint-Gorgoniuskerk van Hoegaarden op vrijdag 18 augustus om 10.30 uur, gevolgd door de bijzetting in het familiegraf op de Hoegaardse begraafplaats. Er is gelegenheid om Rik te groeten op donderdagavond 17 augustus van 19 tot 20 uur bij uitvaartcentrum Rummens in Tienen.

Rik in de Beukenlaan op de plaats waar hij de auto van Bail vond

Rik kon vertellen over de geschiedenis van Hoegaarden en vooral van de Cruysblockhoeve. Hij zorgde er ook voor dat het historische bushokje tegen zijn hoeve aan bleef bestaan.

Rik raakte ook nooit uitgepraat over de moordzaak die Hoegaarden in 1980 bezig hield. In augustus 1980 werd rentenier Paul Bail (64j) vermoord teruggevonden in zijn DAF in de Beukenlaan in Hoegaarden. Rik was de man die hem vond.

“Ik heb Paul Bail goed gekend, want ik bewerkte de velden achter zijn park, waar nu het nieuwe rusthuis staat en ook nieuwe woonwijken werden aangelegd. Ik zag hem dikwijls rondfietsen met zijn blauwe damesfiets in zijn park, en we deden wel eens een babbeltje. De man was wel gesloten voor de Hoegaardiers. Hij heeft mij gezegd dat hij 100 jaar oud zou worden, maar dat is door die moord dus niet gelukt”, zo vertelt Rik Cipers een gepensioneerde landbouwer, die alles van op de eerste rij meemaakte, zijn verhaal.

“We kwamen op zondag 17 augustus 1980 na de mis uit de kerk, en toen bleek dat Bail al een paar dagen vermist was. Max Smolders, de huurder van de bijhorende boerderij zei dat hij niet wist waar ‘meneerke’ was. Ook zijn auto was verdwenen. De burgemeester en omstaanders kwamen erbij en toen bleek dat er een oranjerode DAF in de Beukenlaan stond. Ik ben toen als eerste met de fiets naar de Beukenlaan gereden, vond daar de auto, met een plas bloed onder. Daarna ben ik weer naar het Gemeenteplein gereden en de politie werd verwittigd”, aldus Rik Cipers. Garagist Honorez Celis uit Aalst-Nerm heeft de auto met een koevoet opengebroken en in de koffer werd het lijk van Bail gevonden, met strop rond de nek, aan handen en voeten gebonden, en verbonden met zijn hielen”, zo vertelde Rik ons over de moord.

Rik was de broer van voormalig gemeentesecretaris Jules Cipers en zijn eerste vrouw Marie-Claire Monette werd de eerste vrouwelijke verkozene in de gemeenteraad van Hoegaarden in 1976. – HCH