Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

RESTAURATIE STANDBEELDEN GROTE MARKT EN HELDENSQUARE

TIENEN – De oplettende kijker zal het al gemerkt hebben: de standbeelden van ‘Groene Jef’ en ‘de Gouden Madam’ staan in de steigers. De stad Tienen is momenteel bezig met de restauratie van de beelden en hun sokkels om ze in ere te herstellen. Ook aan de Heldensquare wordt verder gewerkt. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, is het einde van de werken rond eind mei gepland.

De stad Tienen wil zijn erfgoed beschermen en zet daarom in op de restauratie van twee belangrijke beelden aan de Grote Markt. Zowel het standbeeld van Groene Jef als dat van de Gouden Madam worden momenteel aangepakt door een gespecialiseerde firma.

De Gouden Madam

GOUDEN MADAM EN DE GROENE

Op de Kalkmarkt staat een monument ter ere van de Tiense gesneuvelden en gedeporteerden van WO I. De gevleugelde vrouwenfiguur met wapperende gewaden beeldt de godin Nikè uit. Ze kreeg in Tienen al snel de bijnaam ‘De Gouden Madam’. Het standbeeld uit 1923 is een verguld bronzen beeld. Het is intussen aangetast door luchtverontreiniging en zal nu opnieuw verguld worden. De sokkel uit Belgische blauwe hardsteen is al gereinigd. 

Het bronzen beeld op de Grote Markt aan de kerktuin is van de hand van de legendarische Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux. Het beeld 1905 herdenkt de 75ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Zoals de meeste bronzen beelden in openbare ruimte is ook dit monument door de patina van het brons groen geworden, vandaar de bijnaam ‘De Groene’ of ‘Groene Jef’. Door een overrestauratie is hij enkele jaren geleden zijn typische groene kleur verloren. De stad Tienen wil de lagen die destijds zijn aangebracht wegnemen om Groene Jef opnieuw zijn groene kleur te geven. Ook de sokkel krijgt een grondige restauratie. 

HELDENSQUARE

De Heldensquare werd aangelegd in 1951 en herinnert ons aan de gebeurtenissen en slachtoffers van de Belgische onafhankelijkheid en de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In het verdiepte plein werd de landkaart volledig teruggeplaatst. De natuurstenen elementen worden gereinigd en de beplanting wordt vernieuwd. In de koepel wordt verlichting aangebracht. – HCH