Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

PUT OUDE RUSTHUIS IS VOLLEDIG DICHT: KANVAZ ZAL NIEUWE BOUWVERGUNNING AANVRAGEN

HOEGAARDEN – De bouwput aan het voormalige rusthuis, kant Koningin Astridstraat, is volledig dichtgegooid. De sociale bouwmaatschappij Kanvaz, voorheen Cnuz en Tiense Huisvestingsmaatschappij, zal een nieuwe bouwvergunning aanvragen. Eerst moet nog overlegd worden met de gemeente.

Guy Dumst, voorzitter van Kanvaz: “We hadden een bouwvergunning gekregen voor een ondergrondse parking, maar we kwamen uit op watertafels, waardoor er constant water binnenstroomde. Onmogelijk dus voor een ondergrondse parking, waar ook de stookketels moesten komen. Dus hebben we alles moeten dichtgooien”.

De put is volledig dichtgegooid

“We gaan nu een nieuwe bouwvergunning aanvragen. Een deel is goed, maar het ondergrondse gedeelte moet vervangen worden. De vorige bouwvergunning is ondertussen stopgezet. We moeten alles juridisch bekijken, met de gemeente en ook de aannemer”, aldus voorzitter Guy Dumst, ook burgemeester van Zoutleeuw.

DE LIJDENSWEG VAN HET DOSSIER

De zaak voor sociale woningbouw sleept al bijna 16 jaar aan, van in 2008. Op 7 maart 2008 kocht de CV Huisvesting Tienen het oude rusthuis Sint-Jozef van het OCMW aan de Tiensestraat in Hoegaarden voor een bedrag van 765.000 euro, met de bedoeling er sociale appartementen in te realiseren. Er werd beroep aangetekend tegen de bouwvergunningen van december 2009, van juni 2012 en van april 2014. Telkens gebeurden er aanpassingen aan het ontwerp. Eén persoon is blijven procederen, o.a. bij de Raad van Vergunningsbetwistingen die alle argumenten van het beroep in april 2017 verwierp, maar toch ging de buurman nog in Cassatie bij de Raad van State. De Raad van State verwierp dit beroep in april 2018 verworpen.

In augustus 2020 werd een nieuwe en definitieve vergunning afgeleverd. Het was wachten op de start van de werken pas op 19 mei 2022, door een aantal procedurefouten. Er waren 420 kalenderdagen voorzien in de uitvoeringstermijn. Het gaat om de bouw van 24 sociale huurwoningen. Ondertussen is de buitenrestauratie van het oude gebouw al redelijk gevorderd, maar nu werd de verdere inrichting daarvan gestopt, omdat de bouwput moest gedicht worden. Na overleg wordt er nu een nieuwe bouwvergunning aangevraagd, met bovengrondse parkeerplaatsen. – HCH