Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

POËZIEWEEK IN HET TEKEN VAN THUIS: WEESGEDICHTEN OP RAMEN EN WONDERFOONS

TIENEN – We brachten reeds een bijdrage van de poëzieweek in Hoegaarden. De Poëzieweek start op 25 januari met Gedichtendag en loopt tot en met 31 januari en staat in het teken van ‘thuis’. In Tienen zijn er verschillende acties om poëzie in de kijker te zetten. Zo zorgt een bijzondere samenwerking voor een nostalgisch resultaat onder de vorm van Wonderfoons en worden Tiense vensters opgesmukt met mooie gedichten. Bibliotheek Tienen zet ook haar mooiste poëziebundels in de kijker.

Tijdens de Poëzieweek kan je in de Tiense binnenstad een 40-tal #Weesgedichten bewonderen op de ramen van particuliere huizen.

Gedichten op ramen © stad Tienen

Door de Tiense straten te overspoelen met gedichten willen we poëzie in een goed daglicht zetten. Speciaal voor deze actie werden gedichten geselecteerd van bekende en nog te ontdekken dichters, van (inter)nationaal en net heel lokaal talent.

Je kan ook een wandeling maken langs alle gedichten. Download hiervoor de app van Izi Travel op je smartphone, zodat je makkelijk de locatie van de gedichten kan terugvinden . In de app zoek je op ‘Weesgedichten Bib Tienen 2024’ (vanaf 25 januari ‘24).

Speciaal voor de Poëzieweek geeft Bibliotheek Tienen haar mooiste poëziebundels een prominente plek in de bib. De medewerkers maakten zelf een gevarieerde selectie, voor ieder wat wils. Zo willen ze een klein duwtje in de rug geven om meer poëzie uit te lenen.

WONDERFOONS

CoderDojo is een organisatie die jongeren spelenderwijs laat kennismaken met ICT, via een maandelijkse workshop programmeren en experimenteren. Naast het pure programmeerwerk kozen de jongeren en hun coaches deze keer voor een grensverleggende uitdaging. Ze sloopten een aantal oude telefoons en voorzagen ze van nieuwe elektronica en zelfgeschreven software. Zo zijn er met de gekende draaischijf of keuzetoetsen tien nieuwe Tiense gedichten te horen.

Die gedichten kwamen er via een samenwerking met de Academie Regio Tienen. Leerlingen van de schrijfateliers voor jongeren en volwassenen schreven de tien gedichten binnen het jaarthema van de poëzieweek. De gedichten werden professioneel ingesproken en digitaal omgezet naar een formaat dat de telefoons afspelen als een verrassend bericht. Je vindt de Wonderfoons in de bibliotheek en in de inkomhal van CC De Kruisboog.

GEDICHTEN

  1. Pantheon – Alain Van Den Broecke 2. T huis – Bea Morissens 3. Ode aan thuis – Christiane Klewais  4. Wortelschieten – Annelies Delronge  5. Nergens beter – Liesbeth Groven  6. Sweet home sweet* – Lasse Laevers  7. Jaap* – Viktor Heijlen  8. Voor het donker* – Elke Langenus  9. Droomreis * – Lisa Debroyer 10. Grem – Natascha Ruell (ingesproken in een Tiens dialect)

De technische kant van de Wonderfoons werd gerealiseerd door coaches Johannes Heirman, Dirk Mellaerts, Wim Vandersmissen en Thierry Declerck, samen met tieners Cristian Mihalcea en Hannes Vansteenhuyse. – HCH