Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

PLAATS VOOR 11.000 ZONNEPANELEN IN ZONNEPANELENVELD : GOED VOOR 6 MEGAWATT

HOEGAARDEN  / OUTGAARDEN – Op de jongste gemeenteraad werd de akte van aankoop van het perceel grond in Outgaarden van AWV goedgekeurd en tegelijk werd de princiepsbeslissing getroffen daar een zonnepanelenveld te realiseren. Het gaat om 4 ha grond, achter de parking Tienen, die eigenlijk in Hoegaarden ligt, tussen de E40 en de HST-lijn. Die gronden werden indertijd gebruikt door het Agentschap Wegen en Verkeer om bij de aanleg van de E40 en de spoorlijn, voertuigen en materiaal te stockeren. Op 4 ha is plaats voor 11.000 zonepanelen.

Het terrein achter de parking E40, van op de grens van Outgaarden en Kappendaal gezien

De gemeente engageert zich formeel om daar een zonnepanelenveld in te richten, maar gaat nu wel onderzoeken wat daar mogelijk is. “100.000 euro voor 4 ha grond is een koopje, daar moesten wij toehappen. De twee uiterste mogelijkheden zijn dat ofwel de gemeente de installaties zelf zet, dus investeert en uitbaat, ofwel dat alles in exploitatie gegeven wordt aan investeerders. Maar daartussen zijn nog veel andere combinaties mogelijk”, zegt schepen voor financiën Hans Decoster.

“Vier ha grond betekent 11.000 zonnepanelen. Da betekent met omvormers erbij, afspanning, camerabewaking, en andere veiligheidsmaatregelen, algauw een investering van 2,5 miljoen euro. We zouden hiermee 5 tot 6 megawatt kunnen produceren. Als we weten dat er voor de gemeentelijke gebouwen 0,8 megawatt nodig is, betekent dit dat de gemeente dan nog een pak energie over heeft om door te verkopen en meteen klimaatneutraal wordt, ” aldus de schepen. – HCH