Ga naar de inhoud

PETITIE VOOR HET BEHOUD VAN MUSEUM IN HET TOREKE

TIENEN – Normaal zou ondergetekende zich hier niet mee bemoeien, maar aangezien ik van 1984 tot 2018 de berichtgeving voor Tienen waarnam in het Laatste Nieuws voor de sector cultuur, en ook al jaren in de raad der wijzen zetel, die de jaarlijkse cultuurprijzen in Tienen voorstelt, maak ik mij ernstig zorgen om de cultuur in Tienen. Het Suikermuseum is al verdwenen, nu nog het Toreke. Vandaar dat we deze actie ‘museum het Toreke moet blijven’ steunen en dit opnemen in de Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert.

Het masterplan Stadshart Tienen maakt dat de omgeving van de Grote Markt er over enkele jaren helemaal anders zal uitzien. 

Het stadsmuseum het Toreke, de oude stadsgevangenis

In de plannen staat dat museum Het Toreke, dat nu gevestigd is in de oude stadsgevangenis van Tienen op de Grote Markt, moet verhuizen naar een nieuwe plek. De aankondiging daarvan heeft bezorgdheid veroorzaakt bij Lut Vrancken van de Vrienden van Het Toreke. Ze maakt zich zorgen over de toekomst van de museumcollectie en benadrukt dat enkele waardevolle topstukken niet verloren mogen gaan.

 “We zijn ongerust,” zegt Vrancken van de Vrienden van Het Toreke. “Wat gaat er gebeuren met onze museumcollectie? We hebben enkele topstukken die absoluut behouden moeten blijven.” De bezorgdheid strekt zich ook uit tot de oude stadsgevangenis zelf, waarin het museum momenteel gevestigd is. Vrancken voegt eraan toe: “We hadden nooit gedacht dat het gebouw in particuliere handen zou komen. Wie weet wordt het misschien wel omgevormd tot een hotel. Het is een iconisch gebouw met beschermde daken en buitenmuren. Het interieur dateert uit de negentiende eeuw. We begrijpen niet waarom het museum hier niet kan blijven.”

De plannen van het stadsbestuur om Het Toreke weg te doen of te privatiseren hebben geleid tot een golf van verontwaardiging onder de inwoners van Tienen. Het museum, dat in feite erkend zou moeten worden als cultureel erfgoed, is onlosmakelijk verbonden met de identiteit van de stad. Talloze Tienenaars hebben warme herinneringen aan bezoeken aan Het Toreke, en velen hebben op hun beurt hun kinderen regelmatig meegenomen. Het verdwijnen van dit museum zou een onaanvaardbaar verlies betekenen.

Om de toekomst van Museum Het Toreke veilig te stellen en een krachtig signaal af te geven aan het stadsbestuur, is er een petitie gelanceerd. De petitie roept op tot het behoud van dit waardevolle culturele symbool. Tienenaars worden opgeroepen om massaal de petitie te tekenen en anderen aan te moedigen hetzelfde te doen. – HCH

De petitie is hier te vinden