Ga naar de inhoud

PAROCHIECENTRUM VAN OORBEEK VERDWIJNT

OORBEEK – Gedurende meer dan 50 jaar werd de parochiezaal van Oorbeek gebruikt voor vergaderingen van lokale verenigingen, kooklessen, kermissen, zondagscafés, jeugdclub “Marble Arch”, kaartavonden, koffietafels, repetitieruimte, fuiven, verhuringen voor begrafenissen en communiefeesten, enz. Nu verdwijnt dit parochiecentrum. Voor de vzw Komiteit van Oorbeek Dorp wordt door de stad Tienen een nieuwe locatie voorzien namelijk de Sint-Joriskerk van Oorbeek.

Bij de kermis ambiance voor het PC / PC Oorbeek © Google Maps

Voorzitter Louis Palfliet schetst de geschiedenis van dit parochiecentrum: “ De jaren ’60 waren de jaren van optimisme, ongekende creativiteit, de hippies, de provo’s en de eerste televisies. Ook in Oorbeek, toen nog een zelfstandig dorpje, was er een druk sociaal leven: vijf cafés, fuiven in de smis ‘Pypops’ en de zeepfabriek ‘Palmee’, de geboorte van voetbalclub ‘Voorwaarts Oorbeek’,… Ook de kerk werd nog druk bezocht.“

“Omdat de pastorie te klein werd om de KWB en de KAV te huisvesten, werd gezocht naar een nieuwe zaal om samen te komen en te feesten. ‘Zelf plezier organiseren en beleven’ was de leuze. Onder leiding van pastoor Leopold Oberge, werden deze plannen concreet: met de opbrengsten van Vlaamse kermissen en geldbonnen werd in 1967 door enkele enthousiastelingen een nieuw parochiecentrum gebouwd. De vzw Parochiale Werken Decanaat Tienen werd eigenaar.”

“Gedurende meer dan 50 jaar werd deze parochiezaal gebruikt. In 2011 werd hier de fictiereeks “Quiz me Quick” opgenomen. Eerst de KAV en later het Komiteit van Oorbeek Dorp waren de uitbaters. Zij organiseerden jaarlijkse restaurantdagen om het parochiecentrum te onderhouden. Toen de vzw Parochiale Werken ophield te bestaan, werd de Stichting Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen de nieuwe eigenaar.”

“In 2013 werd een gebruiksovereenkomst tussen het Komiteit en Stichting Vicariaat opgesteld. Omdat het gebouw niet meer voldoet aan de wetgevingen inzake veiligheid en milieu wordt deze overeenkomst beëindigd eind 2023. Voor de vzw Komiteit van Oorbeek Dorp wordt door de stad Tienen een nieuwe locatie voorzien namelijk de Sint-Joriskerk van Oorbeek.” – HCH