Ga naar de inhoud

PALLOX GRAVELROUTE VOORGESTELD: ZALIG OM TE FIETSEN, NOOIT VLAK MAAR OOK NIET TE STEIL

HOEGAARDEN / HOXEM / REGIO-  Aan het fruitkunstwerk ‘Pallox’, dat zo’n zes jaar geleden werd ingehuldigd met peter Maarten Vangramberen, kwam gedeputeerde van Vlaams-Brabant Gunther Coppens de nieuwe gravelroute voorstellen. Schepen voor Toerisme Marleen, Lefevre: “We zijn hier voor trage beleving, wandelen en fietsen. Dat deze gravelroute doorheen dit stuk Hageland de ‘Palloxroute’ wordt genoemd verheugt ons. Er is lang over gedaan, maar de provincie heeft het naar ons kunstwerk genoemd”.

Bij de voorstelling van de Palloxroute

“Sportief fietsen gebeurt niet alleen op de weg, maar ook op gravelparcours. We hadden vorig jaar al het EK Gravelbike bij ons en dit jaar volgt het wereldkampioenschap. We hebben nu in Vlaams-Brabant voorlopig zes gravelroutes, waarbij deze. Het is een gravellus van 117 kilometer met een 500-tal hoogtemeters, en dit tussen de bloesems in de lente. We proberen langs de gravelroutes ook kunstwerken te plaatsen, zoals onlangs nog in Meensel-Kiezegem, het geboortedorp van Eddy Merckx”, aldus de gedeputeerde.

Deze gravellus wordt een zalige regio om te fietsen. Het is nooit echt vlak, maar ook niet supersteil.  De 117 kilometer lange fietslus is ok zo gemaakt dat er stukken afgesneden kunnen worden, voor wie de afstand niet aankan. Niet alleen de Hoegaardse burgemeester en schepenen waren aanwezig, maar ook burgemeester Marc Wijnants uit Linter en schepen Gary Peeters uit Landen.

Starten kan de fietser op twee plaatsen: de parking aan de Vroentestraat 24 in Hoegaarden of het provinciedomein in Zoutleeuw. – HCH