Ga naar de inhoud

PAARDENPROCESSIE OP PAASMAANDAG IN HAKENDOVER : OOK TOEGANKELIJK VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

HAKENDOVER / REGIO – Op 1 april is het weer zover. Dan vindt in Hakendover de Paardenprocessie plaats. Een unieke dag waarop traditie, geloof en gemeenschapszin samenkomen. Dit eeuwenoude ritueel, dat al meer dan zeven eeuwen bestaat, brengt elk jaar duizenden bezoekers naar het dorpje van 1.500 inwoners. Het processiecomité heeft een overleg gehad met Toegankelijk Tienen en zij hebben, in samenspraak met het comité, een parcours voor de Paardenprocessie uitgewerkt voor personen met een beperking.

Het processiecomité kijkt er opnieuw heel erg naar uit om samen met de dorpsgenoten, de figuranten, de ruiters te paard, de plaatselijke verenigingen, gastgroepen, bedevaarders en bezoekers van Paasmaandag  een fantastische editie  te maken.  

Tijdens een paardengalop

Dit jaar zijn er  de volgende gastgroepen:  Koninklijke Speelschaar S.F.X uit Brugge,  Jachthoornblazers Waldo uit Herenthout,  De Sint-Jorisgilde van Sint-Job-in-‘t-Goor, De gilden aangesloten bij de hoge gildenraad, en het  Genootschap van 12 apostelen uit Hoegaarden.

Uiteraard is de eigen fanfare Sint-Isidorus ook van de partij, alsook het Sint-Cecilia zangkoor en de Sint-Sebastiaansgilde. De kerkbeelden, het “levend retabel”, de 100den ruiters te paard, de bedevaarders en de sympathisanten maken de processie  compleet.  De processie wordt dit jaar voorgegaan door Erik De Sutter, abt van Averbode.

Na de eucharistieviering van 10 uur vertrekt de processie naar de Tiense Berg. Daar vindt het hoogtepunt van de processie plaats.  Aangemoedigd door de bedevaarders en de bezoekers, galopperen 100den ruiters te paard drie toeren op de akkers. Ook de  ponyruiters galopperen dit jaar opnieuw. Na de paardengalop keert de processie terug naar het dorp met de slotzegening aan de kerk waarbij de paarden en ruiters individueel gezegend worden.

Daarna barst het feest los. Bezoekers en figuranten trekken naar de kermis en drinken een glaasje in de plaatselijke horeca en verschillende gelegenheidscafés.

Het protocol dat de processie- en veiligheidsperimeter bepaalt, de parkeerroute en – plaatsen, fietsenstallingen  (nieuw), afgesloten straten voor het verkeer , richtlijnen inzake horeca, tijdelijke standen en kermiskramen kan geraadpleegd worden op de website van het processiecomité,  de stad , de bestuursleden en in café ” Welkom” en café “De Korenbloem”.- HCH