Ga naar de inhoud

ORGAANTRANSPLANTATIES: GISTEREN, VANDAAG  EN MORGEN

TIENEN – Op donderdag 8 juni om 20 uur organiseert Kiwanis Tienen Hageland in de polyvalente theaterzaal van de Kruisboog,  een lezing over het fascinerend onderwerp van orgaantransplantaties en de razendsnelle evolutie die op dat vlak aan de gang is. Prof. Em Dr. Jan Lerut, een rasechte Tienenaar en een autoriteit op wereldvlak in dat domein, zal tijdens de lezing het onderwerp toelichten.

Prof. Dr. Jan Lerut

‘“Dergelijke ‘groot publiek’ lezingen blijven steeds een zeer goed middel niet alleen om de bevolking te blijven sensibiliseren voor orgaandonatie,  maar ook om op een bevattelijke manier kennis bij te brengen over één der belangrijkste ontwikkelingen der moderne geneeskunde. De belangstelling hiervoor schijnt alvast groot te zijn, want er zijn al meer dan 150 inschrijvingen”, aldus Prof. Dr. Jan Lerut.

‘Zonder enige twijfel behoort de orgaantransplantatie, samen met de maanlanding, tot één der meest belangrijke en fascinerende verhalen van de moderne mens. Na een lange zoektocht kwam uiteindelijk op Kerstmis 1954 ‘de’ doorbraak; het team van (Nobelprijswinnaar) Joseph MURRAY realiseerde met succes een niertransplantatie in Boston. Alhoewel het jaar 1967 zich als ‘het’ sleuteljaar aankondigde met o.a. spectaculaire successen in hart-, lever en longtransplantatie, zou het toch nog drie decennia duren vooraleer de transplantatie haar definitieve plaats zou verwerven in de klinische praktijk.’

‘Orgaantransplantatie wordt heden ten dage op grote schaal wereldwijd en met groot succes uitgevoerd, het is ‘de’ standaardbehandeling geworden niet allen van nier- maar ook van hart-, long-, lever-, alvleesklier en zelfs darm-falen. De verdere evolutie gaat razendsnel…het ‘repareren’ van organen in orgaanhubs, het maken van organen (regeneratieve geneeskunde en orgaan-printing), het ontwikkelen van kunstorganen, het transplanteren zonder gebruik van (de nog steeds schadelijke) immuun-suppressoren (tolerantie-inductie), de xeno-transplantatie (transplanteren van organen van dier naar mens)’, dit alles wordt toegelicht tijdens de lezing.

De toegang aan de bedraagt 15 euro, drankje na de lezing inbegrepen. De opbrengst gaat naar de sociale doelen van Kiwanis Tienen Hageland. Inschrijven kan ook bij één van de leden van Kiwanis Tienen Hageland of via  wim.berge@skynet.be – HCH

 

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email