Ga naar de inhoud

ORCHIDEEËNTOCHT DOOR MENE- EN JORDAAN

MELDERT / BOUTERSEM – Natuurpunt is in 1996 gestart met het natuurgebied rond de Mene en Jordaanbeek. Het doel van het natuurherstelproject was het prachtige landschap achter de kerk van Meldert duurzaam te beschermen. Op zaterdag 6 mei om 19 uur komt men samen aan de kerk van Meldert, aan de Sint-Laurentiusstraat, voor een wandeling door dit natuurgebied.

Orchideeën © Natuurpunt

De eerste bloeiende orchideesoort in onze regio is de Meiorchis of Brede orchis. Deze kondigt steevast de lente aan vanaf midden april tot half mei en geeft prachtige paarse bloemen. Eind jaren 70 verdween zo goed als elk hooiland waar deze orchideeën nog stonden. In Hoegaarden was de laatst gekende plaats de Molenstraat waar in 1972 nog enkele exemplaren bloeiden.

In heel de regio verdween deze prachtige plant met uitzondering van de Snoekengracht in Boutersem. Daar startte de jonge vereniging Natuur en landschap de beheerwerken op en redde zo de laatste populatie met 17 exemplaren in 1976.
In Meldert duurde het langer en pas in 1998 werden de percelen in beheer genomen en duurde het nog 10 jaar voordat de eerste wilde orchideeën opdoken. Door het specifieke beheer groeide de populatie uit tot één van de belangrijkste groeiplaatsen van de provincie Vlaams-Brabant.

OOK IN SNOEKENGRACHT

Tijdens de avondwandeling gaat Natuurpunt op zoek naar deze prachtige planten die de hooilanden kleuren. Onder leiding van een natuurgids ontdekken de deelnemers de vallei achter de kerk in Meldert op een andere manier.

Deelname aan de wandeling is gratis voor leden van Natuurpunt, niet-leden betalen 5 euro. De wandeling loopt op zaterdag 6 mei van 19 tot 21 uur. Deze orchideeënwandeling maakt deel uit van een dubbelactiviteit met de klassieke orchideeënwandeling in de Snoekengracht in Boutersem die op zondagnamiddag 7 mei plaats vindt. – HCH

Meer info: Avondwandeling natuurpunt

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email