Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

OP ZOEK NAAR VUURVLIEGJES DE STERREN VAN DE OUDE SPOORWEGBERM

HOEGAARDEN Op zaterdag 24 juni van 21 tot 23 uur gaat Natuurpunt met gidsen Jef Verhoeven en Bert Bollen op stap in Hoegaarden langs natuurgebied de oude spoorwegberm Hoegaarden-Tienen.  Afspraak aan het oude containerpark van Hoegaarden voor een zoektocht naar het meest mysterieuze van de natuur. Als rond de langste dag van het jaar de schemering start kan je wat beleven, het licht gaat nooit helemaal uit op de oude spoorwegberm. De vuurvliegjes maken dit natuurgebied nog specialer.

Vuurvliegjes © Jef Verhoeven

Rond de langste dag is er veel te beleven in en rond de oude spoorwegzate in Hoegaarden. Ooit reden hier de goederentreinen af en aan om bieten te brengen naar de grote suikerfabriek Grand Pont,  nu is het een natuurgebied.  Natuurpunt vormde het oude rangeerstation om naar één van de meest bloemrijke zomerruigte van de streek en niet zonder succes. Van enkele are groot in 1983 is het nu uitgegroeid tot een natuurgebied van meer dan 30 ha langs de Grote Gete tussen Hoegaarden en Tienen. 

PARINGDANS

Talrijke rode lijst soorten, namelijk zeer sterk bedreigde plant en diersoorten,  vonden hier opnieuw hun thuis. De sterren van het moment en dat duurt hooguit één tot twee weken, zijn de vuurvliegjes of de kleine glimworm. Deze kleine kevers hebben een wel zeer speciale paringdans. Met kleine lichtjes zoeken de mannetjes en vrouwtjes elkaar op. Op warme en droge dagen levert dit langsheen de oude spoorwegberm een heus spektakel op.

Als de zon ondergaat komen de glimwormen te voorschijn.  Grote en kleine glimwormen zijn een schouwspel dat iedereen gezien moet hebben. Gidsen Jef Verhoeven en Bert Bollen nemen jullie mee naar het natuurgebied Spoorwegzate Hoegaarden-Tienen om dit samen te ontdekken.

KWETSBAAR

“Maar ook hier pakken grote donkere wolken boven het natuurgebied samen en is de toekomst voor de vuurvliegjes niet zo zeker.  De provincie Vlaams-Brabant heeft de Ravel uitgeroepen tot een fiets-o-strade en daaraan gekoppeld zijn enkele voorwaarden zoals minimumbreedte, verlichting,…enz. Dat er ’s avonds in het donker net op de bermen van deze fietsroute ook een zeldzaam natuurfenomeen plaatsvindt, daar was geen enkele rekening mee gehouden.  Een verbreding en verlichting van deze route zou een enorme inpakt hebben op de ontwikkelde natuurwaarde waarin al jaren geïnvesteerd is door Natuurpunt en de vrijwilligers”, aldus de Natuurbeheerders van Natuurpunt. – HCH

Info: Natuurpunthoegaarden@gmail.com of website