Ga naar de inhoud

OP ZOEK NAAR PALLEMAAJ : VERVANG BUXUS DOOR ILEX

HOEGAARDEN – Op zondag 24 maart is het de hoogdag voor Hoegaarden, namelijk Palmzondag.Hoegaarden zoekt naar oplossingen voor het redden van een eeuwenoude traditie, de Palmprocessie op Palmzondag die al georganiseerd wordt sinds 1631.  De traditie wil dat de kinderen een pallemaaj , een stok met daarop gebonden buxus,  laten wijden. Na de palmommegang gaan de kinderen die verkopen.

Palmwijding vorig jaar in de kerk met minder buxus
Een palmwijding vroeger met veel buxus

Maar de laatste jaren komt deze traditie in het gedrang omdat de buxussen die vele Hoegaardiers speciaal voor Palmzondag in hun tuin staan hebben ten ondergaan aan de vraatzucht van de invasieve buxusmot.  Zoals op de foto’s van de palmwijding in de kerk, vorig jaar en vroeger te zien, is er nu merkelijk minder buxus voorhanden.

Daarom heeft het apostelgenootschap samen met de gemeente beslist om een vervanger te zoeken om deze altijdgroene buxus te vervangen. Tijdens de plantenmarkt op 17 maart zullen de apostelen de “Ilex Crenata” verkopen. De Ilex Crenata is net zoals de buxus – die hij moet vervangen – een traag groeiende plant. Door deze actie hopen de Hoegaardiers om binnen enkele jaren voldoende groen te hebben om de traditie in ere te houden. 

Er wordt een oproep gelanceerd om buxus te doneren aan de Pastorij op zaterdag of op vrijdagavond aan het Parochiecentrum. Om alle kinderen te voorzien van voldoende buxus kunnen er takken afgehaald worden in de Pastorij op zaterdag 23 maart van 10 tot 12 uur. – HCH