Ga naar de inhoud

OOK PALMOMMEGANG IN DE SUIKERSTAD VOOR DE 28 STE KEER

TIENEN – Sinds 1997 gaat er in Tienen weer een jaarlijkse ommegang uit op Palmzondag. Dit kon omdat er vanaf toen een nieuw palmezelbeeld werd geschonken aan de Sint-Germanusparochie. Een beeld gemaakt door beeldhouwer Frans Vandegaer, op vraag van deken Georges Hardiquest, beiden Hoegaardiers. In Hoegaarden zorgde dat indertijd voor wat wrevel.

Onder impuls van ere-deken Hardiquest en zijn parochieploeg kon een oude traditie weer herleven. Vele oude bronnen verhalen over de palmprocessie van Tienen, die in de mist van de geschiedenis was verdwenen.

Beeld van de palmommegang in Tienen

Het beeld is omringd door de twaalf apostelen en wordt vergezeld door zonepastoor Karel Loodts, de koster, de misdienaarsgroep, de kinderen met palmtakken, de Koninklijke Harmonie Sint-Genoveva van Oplinter, het stadsbestuur en de kerkfabriek en vele gelovigen. De apostelen dragen een mooi rood gewaad. Ieder jaar trekt de ommegang door enkele straten van het oude stadscentrum van Tienen.

Om 9.45 uur is er de Palmwijding in de Sint-Germanuskerk, om 10 uur volgt de ommegang en om 10.30 uur is er een feestelijke eucharistie met het Germanuskoor. Daarna worden de ‘Tiense apostelbroodjes’ uitgedeeld. – HCH