Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

NIEUWE SPORTHAL OVER TWEE TOT DRIE  JAREN: GEMEENTE KAN TEGENSLAG AAN ZONDER BELASTINGSVERHOGING

HOEGAARDEN – Einde juni brandde de sporthal van Hoegaarden volledig af. Er werden enkele mogelijke verdachten aangeduid en dat zou wel eens de afhandeling van de verzekering een half jaar laten duren. “Maar we vinden een tijdelijke oplossing voor iedereen. Zeker voor 1 september hebben we een overdekte oppervlakte voor de scholen in het centrum van het dorp. Voor veel sportverenigingen werd een tijdelijke oplossing gevonden. Alleen voor zaalvoetbal hebben we nog geen oplossing”, zegt schepen voor Financiën en Onderwijs Hans Decoster. “We hebben een zuinig beleid gevoerd en we kunnen deze tegenslag aan zonder de belastingen te verhogen”.

Alles brandde af

“Eerst moet het dossier van de verzekering afgewerkt worden. We hebben onmiddellijk een onafhankelijke tegenexpert aangeduid die in detail de schade zal opsommen. Deze is onafhankelijk van onze eigen verzekering Ethias. Normaal duurt zo’n procedure een drietal maanden. Maar aangezien er mogelijks een vorm van brandstichting is, gaat Ethias de schade willen verhalen op de verzekering van de veroorzaker. Als het gerecht één of meerdere jonge brandstichters zou aanduiden, gaan de ouders zeker een tegenexpertise vragen. Daarom is zes maanden een veel redelijker termijn voor de afhandeling van de verzekering”, zegt Decoster.

DRIE MILJOEN

Voor de afhandeling van de verzekering wordt de site niet vrijgegeven. Daarna kan alles afgebroken worden en gesaneerd. Daarna volgt een stedebouwkundige aanvraag, gevolgd door een Europese uitschrijving van de opdracht, en tenslotte de uitvoering en bouw van de nieuwe sporthal. “Dit laatste zal nog het snelst gaan. Maar daarom hou ik het op een termijn van twee tot drie jaar, voor de nieuwe sporthal er staat”, aldus Decoster.

“We schatten dat we rond de drie miljoen euro gaan krijgen van onze verzekering. Op gelden van derden reken ik niet al te veel, omdat dat vermoedelijk een gerechtelijke procedure wordt die kan aanslepen. Als boekhouder hou ik het bij drie miljoen inkomsten, maar de nieuwe sporthal gaat duurder worden. Het zal wel een sporthal worden in verhouding tot een gemeente met 7000 inwoners, in de aard van de vorige. De bedoeling is de beste sporthal te maken aan de goedkoopte prijs. Op de open gemeenteraad wilden we iedereen aanhoren. In eerste instantie moet toch de sport erin kunnen. Maar of het een sporthal met uitstulpingen wordt, zoals de vorige,of een semi-industrieel gebouw, zonder uitstulpingen met alles aan de binnenkant, is nog niet geweten”, besluit Decoster. – HCH