Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

NIEUWE SPEELZONES IN VIANDERDOMEIN: KLIMMEN, KLAUTEREN EN BALANCEREN

TIENEN – Het ontwerp voor de nieuwe speelzones in het Vianderdomein is rond. De stad wees de opdracht toe aan een aannemer en verwacht begin juli met een concrete timing naar buiten te kunnen komen. Voor dit project ontvangt de stad Tienen een subsidie van 60.000 euro van LEADER-Hageland. In november ‘23 keurde de gemeenteraad het tussentijds masterplan voor het Vianderdomein goed. Nu wordt er gestart met de uitvoering van de eerste fase: de aanleg van landschappelijke speelelementen en het oeverherstel.

Zo zal de nieuwe speelzone eruit zien

Voor het ontwerp hiervan ging de stad een samenwerking aan met een team rond Atelier Romain dat samen met VOLT architecten ook instond voor de opmaak van het tussentijds masterplan. De bedoeling is om het spelaanbod in het Vianderdomein te verrijken en beter in te passen in het landschap. Daarom worden er twee nieuwe speelgebieden gemaakt.

SPEELZONE 1

Ter hoogte van de vijver aan de zijde van de Anemonenlaan komt een speelzone met zand voor peuters en kleuters die gericht is op het stimuleren van de fijne motoriek en zintuiglijke ontwikkeling. Voor de wat oudere kinderen wordt een uitdagende speelburcht gebouwd met glijbanen, klimnetten en bruggen. Deze speelburcht wordt geïntegreerd in het terrein, waardoor een avontuurlijke speelomgeving ontstaat die uitnodigt tot actief spelen en ontdekken. Voor tieners vanaf 12 jaar wordt er een aparte ontmoetingsplek gecreëerd. Een omgevormde betonnen muur fungeert als een klimwand waarop ze hun vaardigheden kunnen testen en uitdagen. Deze zone wordt ontworpen met verschillende moeilijkheidsgraden voor de diverse leeftijdsgroepen.

SPEELZONE 2

 In zone 2, tussen de minigolf en de natuurvijver aan de zijde van de Bronstraat, wordt een palendorp gerealiseerd. In deze avontuurlijke speelzone wordt gebruikgemaakt van de waterelementen in het domein. De kinderen kunnen er klimmen, klauteren en balanceren. Beide speelgebieden worden mooi geïntegreerd in het landschap, met veel groen en zandbakken voor de speeltoestellen. De vijveroever wordt hersteld met natuurlijke beplanting. – HCH