Ga naar de inhoud

NIEUWE AANVRAAG VOOR 8 APPARTEMENTEN AAN VOORMALIG CAFÉ BREM LOOPT

HOEGAARDEN – Het schepencollege van Hoegaarden weigerde in de zomer vorig jaar de aanvraag voor de bouw van 8 appartementen op de locatie van het vroegere bruine café Brem in de Stoopkensstraat in Hoegaarden, omdat de aanvragers de voorwaarden niet hadden gerespecteerd. De provincie Vlaams-Brabant volgde de beslissing van de gemeente en weigerde op 2 februari 2023 de omgevingsvergunning. De aanvragers dienden op 14 april van dit jaar een nieuwe, aangepaste aanvraag in. Die procedure loopt nog steeds.

Kort omschreven gaat het over het afbreken van de huidige bebouwing, mits behoud van de gevel van café Brem en het bouwen van 8 appartementen met aanleg van 11 parkeerplaatsen.

Café Brem in de huidige toestand

“De aanvragers waren met hun plannen enkele meters verder gegaan dan de toegelaten afstand. Met de gevel was er geen probleem, die blijft staan. Maar de buurt had problemen met de diepte. Nu heeft de Group Moreau een nieuwe gewijzigde aanvraag ingediend, waarbij de diepte zoals afgesproken gerespecteerd wordt.  Ze zijn niet in beroep gegaan bij de Raad voor Vergunningenbetwistingen, maar hebben gewoon een nieuwe aangepaste omgevingsvergunning aangevraagd”, aldus burgemeester Jean-Pierre Taverniers.

Het zal nog wel even duren voordat de beslissing door het College genomen wordt, want eerst moet gewacht worden op verschillende adviezen. De maximum tijd om dit dossier af te werken bedraagt 120 dagen. Wat er ook beslist wordt zeker is dat het iconische bruine café Brem in Hoegaarden nog altijd gemist wordt. Eigenlijk zijn er in het bierdorp nog slechts twee echte cafés over.

CAFÉ BREM

Op 28 februari 2020, juist voor de eerste lockdown, sloot het laatste authentieke café van Hoegaarden de deuren, met een afscheidsfuif. Het bruine Café Brem  heeft een hele geschiedenis. In 1933 werd het pand verkocht door landbouwer Adolphe Virgile Vanhagendoren aan handelaar Lambert Michiels. De benaming Café Brem verwijst naar Lambert Michiels, die bremstruiken sneed om er bezems van te maken. Bare Brem werd al snel zijn bijnaam. Na Bare namen Emile Michiels en Hilda Alen het café over gedurende 24 jaar. Sinds 1989 deden Robert Michiels en Sonia Blocquiau het café, geholpen door moeder Hilda, tot in 2005 Patrick Ladangh het voor een paar jaren overnam. Daarna nam Tim Rimanque in 2008 de fakkel over. Tot in 2020 het café definitief stopte. – HCH

 

 

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email