Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

NIEUW ELAN VOOR DE HOEGAARDSE WIJNGILDE

HOEGAARDEN – De Hoegaardse Wijngilde organiseerde in het Paenhuys een geslaagde wijnavond: eigenlijk de doorstart van de vereniging die Robbert Jan Jackers als nieuwe voorzitter heeft. Het was natuurlijk ook de gelegenheid om Geert Clement te huldigen, de drijvende kracht achter deze organisatie sinds 1983, en nu nog altijd adviseur van de wijngilde.

Luc Vandeplas: “ In Hoegaarden wordt spontaan aan bier gedacht, maar we mogen niet vergeten dat tot de 16 de eeuw Hoegaarden een rijke wijngeschiedenis had. Door een kleine ijstijd in de 17 de eeuw ging dat verloren en werd de wijn vervangen door bier. Maar we kunnen zeggen dat in Hoegaarden toch ook de wijncultuur weer groeit o.a. door het Arendsnest en al meer dan 4 ha wijnranken. En ook in het nieuwe project aan de weide van ’t Paenhuys, zou er plaats komen voor wijnstokken”.

De Hoegaardse Wijngilde en de gastspreker

De Hoegaardse wijngilde startte in 1978 met Bonni Peeters als deken. Geert Clement was er al bij van in 1983 en hij heeft de Wijngilde en later ook biergilde, levend gehouden. Hij heeft ook op zijn eentje de vinificatieruimte aan het Paenhuys verbouwd, maar na 40 jaar zocht Geert naar opvolging en die is er ondertussen gekomen.

Luc Vandeplas, Bart Jochmans en Michael Deweerdt gingen een cursus vinificatie volgen, en er kwamen dan ook de adepten van de cidergroep bij Robbert Jan Jackers en Yennef Vereycken. En zo is er ondertussen een nieuw bestuur bij de wijngilde, waar Robbert Jan Jackers voorzitter werd.  Geert Clement blijft eredeken en adviseur. Het nieuwe bestuur staat open voor nieuwe leden.- HCH