Ga naar de inhoud

NERM: NOSTALGIE NAAR KERMISSEN UIT HET VERLEDEN

HOEGAARDEN – Op Pinkstermaandag 29 mei om 16 uur is er een misviering aan de Sint-Antoniuskapel in Nerm, maar dat is ook de enige activiteit die nog aan Nerm kermis uit het verleden herinnert.

In 1977 werd de Sint-Antoniuskapel die bij de vernieuwing van de weg de plaats moest ruimen, weer opgebouwd. Vieringen op Pinkstermaandag werden er steeds gehouden.

Heel wat mensen herinneren zich ongetwijfeld nog Nerm kermis van vroeger, toen er aan ’t Schip en in de Valleistraat gefeest werd. Maar dat was voorbij. In 1996 bliezen Victor en Irma met de Sint – Antoniusvrienden, achter­aan in Aalst de kermis nieuw leven in, in een feesttent.

Viering aan de Sint-Antoniuskapel

Pinkstermaandag werd weer een hoog­dag. In de namiddag kwamen wel 400 mensen naar de ker­mis, eerst naar de open­luchtmis, en dan naar de tent voor de smou­tebollen. In 2000 waren deze feesten zowat op hun hoogtepunt.

Maar het bleef niet duren. In 2008 werd vernomen dat twee feesttenten die de decennia ervoor veel succes hadden gekend zouden verdwijnen: de feesttent in Hauthem aan de hoeve Peetersbij Hauthem kermis en de feesttent in Nerm-Aalst bij Pinksterenkermis. – HCH

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email