Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

NATUURPUNT REIKT GOUDEN GORS UIT: 100 HA BIJKOMEND NATUURGEBIED IN 2024

HOXEM / BOUTERSEM /REGIO – De jaarlijkse uitreiking van de gouden gorzen was vele jaren een hoogtepunt binnen de regionale natuurwerking die door de Corona periode onderbroken werd maar die Natuurpunt  nu in 2024 weer opgenomen heeft.  Met de uitreiking van de gouden gorzen willen de vereniging de inzet van verdienstelijke vrijwilligers die zich binnen het werkingsgebied van Natuurpunt Velpe-Mene , bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor natuurbehoud.

De uitreiking van de" Gouden gors

Het gaat om de gemeenten Bierbeek, Boutersem, Hoegaarden, Tienen en Glabbeek. De uitreiking gebeurde tijdens de algemene vergadering van Natuurpunt in het Ontmoetingscentrum van Hoxem.

De Gouden gors werd dit jaar uitgereikt aan Theo Mardulier, voorzitter van NP Kern Boutersem. Theo betrok hierbij heel de Natuurpunt kern Boutersem bij. Deze gouden gors werd toegekend voor de schitterende werking die Theo met  dit team ontwikkeld heeft met vele nieuwe jonge werkers en het behoud van alle gevestigde waarden in de kern. Boutersem is ook de thuishaven van de Snoekengracht, het eerste reservaat dat Natuurpunt in de streek uitbouwde sinds 1976.

573 HA IN BEHEER

Binnen de afdeling wordt niet minder dan 573 ha natuur.gebied beheerd. In 2023 was er een toename van 11,96 ha bijkomend in beheer. Uitbreidingen waren er in 2023 voor volgende gebieden: Mene-Jordaan, Rosdel, Paddenpoel, Snoekengracht, Spoorwegzate, Brongebied Vossel, Tiens Broek, Ruekenbos.

Momenteel wordt er in het werkingsgebied van Natuurpunt Velpe-Mene ( Bierbeek, Boutersem, Hoegaarden, Tienen en Glabbeek)  gewerkt rond grote valleien:  Hoegaardse valleien (Mene-Jordaan, Rosdel en Meldertbos (231,74 ha), Getevallei (Spoorwegzate en Tiensbroek (60,83 ha) , Velpevallei (Snoekengracht, Rozendaalbeekvallei, Brongebied van Vossel en Paddepoel (165,98) ha en de Bierbeekse valleien (Zwarte bos en Koebos (54,5 ha) en dan nog een tal van kleinere natuurgebieden van minder dan 25 ha.

Maar natuur heeft nood aan versterking om uit te groeien tot robuuste systemen om toekomstige uitdagingen aan te kunnen om de biodiversiteit vooruit te helpen. In de natuurgebieden gelegen in de Ruilverkaveling Willebringen zal er in 2024 de sprong gemaakt worden door uitbreiding van de ontbrekende percelen in de valleien en de inzet op de flanken  en gradiënten naar het omliggende landschap. Met een aangroei van meer dan 100 ha die in 2024 zal gerealiseerd worden  bouwt Natuurpunt verder aan het natuurnetwerk in de streek. – HCH