Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

NACHT VAN DE DUISTERNIS: OPENBARE VERLICHTING GAAT UIT

HOEGAARDEN / TIENEN –  Ooit was het nachtelijk landschap even normaal als de zonverlichte wereld van overdag. Vandaag is dat nachtelijk landschap een zeldzaamheid geworden, met nare gevolgen voor mens, dier en plant. Op zaterdag 14 oktober 2023 organiseert Preventie Lichthinder en de Vereniging voor Sterrenkunde opnieuw de campagne ‘Nacht van de Duisternis’ om de impact van lichthinder en lichtvervuiling tijdens de nacht in de kijker te zetten. Een kans om het mooie van het nachtelijke landschap te laten ontdekken. 

Tijdens deze nacht dooft de gemeente Hoegaarden een groot deel van de openbare verlichting in Hoegaarden voor één avond, van 19 tot 23 uur, om de nacht weer eens echt de nacht te laten zijn.

De stad Tienen steunt dit initiatief in het kader van haar beleidsdoelstelling om een klimaatneutrale  stad te creëren, en dooft op zaterdag 14 oktober op een aantal locaties de straat- en monumentverlichting. Concreet zullen de volgende straten tussen 19 en 23 uur in het duister gehuld worden: Grote Markt, Peperstraat, Nieuwstraat, Beauduinstraat, Oude Kleerkopersstraat, Veemarkt, Wolmarkt, Oude Leuvensestraat, Ketelmakersstraat, deel Kliniekstraat, Kattenstraat, Kleine Kattenstraat, St.-Jorisplein, Rijschoolstraat, Leuvensestraat, Gilainstraat, Academiestraat, Ooievaarstraat, Paardenbrugstraat en Bost centrum.

Er wordt ook gevraagd aan handelaars en particulieren om hun buitenverlichting te doven. – HCH