Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

NA HET DERTIENMAAL VOLGT HAKENDOVERWIJN MET FOTOTENTOONSTELLING EN PROMOFILM

HAKENDOVER – Op 16 januari gaat naar jaarlijkse traditie het Dertienmaal door. Dit is een bedevaart waarbij  de weg tussen de kerk van Hakendover en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Steen in Grimde  dertien maal wordt afgelegd. In totaal bedraagt de afstand een 40-tal km. De groepsstart gebeurt om 14 uur op dinsdag  16 januari. De zondag die volgt na 16 januari gaat ook niet onopgemerkt voorbij. Dan viert Hakendover de voltooiing van de kerk, in de volksmond Hakendoverwijn.,  de herdenking van de wijding van de kerk. Volgens de legende werden de twee bisschoppen die de kerk wilden wijden met verstomming en verlamming geslagen, rond 690, omdat de kerk gebouwd was door God zelf, en dus niet gewijd kon worden door mensen.

Hakendoverwijn bij Simons meer dan 10 jaar geleden

Dit jaar maakt het Processiecomité er een extra feestelijke editie van. Met de steun van de stad Tienen en LEADER-werking Hageland heeft het Processiecomité een promofilm gemaakt over de Paardenprocessie. Sinds 2022 is de Paardenprocessie opgenomen in  de Vlaamse inventaris voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed.  Het comité wil dit filmpje gebruiken om  bezoekers aan Hakendover een idee te geven hoe de processie eruit ziet en om de processie te  promoten. Het Processiecomité is ook een samenwerking gestart met fotoclub ‘Reflex’ uit Tienen.

VIJF FOTOGRAFEN

Vorig jaar was de fotoclub met 5 fotografen aanwezig op de Paardenprocessie, om de nodige beelden te schieten.. Het stadsbestuur Tienen en het processiecomité openen samen met de genodigden op vrijdag 19  januari om 20u in de kerk van de Goddelijke Zaligmaker de fototentoonstelling ‘Onze  Paardenprocessie’ en stellen dan ook de promofilm ‘Pasen in Hakendover’ voor.

Op zaterdag 20 januari en zondag 21 januari kan iedereen de fototentoonstelling in de kerk van de Goddelijke Zaligmaker komen bekijken. Van 14 tot 18 uur. De promofilm kan je bekijken op de website van het processiecomité , de website van de stad  en via een QR-code op het toeristische infobord aan de ingang van de kerk. Er is de zaterdag vanaf 14 uur en de zondag vanaf 11 uur  ook het gelegenheidscafé bij Simons, en daar wordt op zaterdag om 19 uur een receptie aangeboden door de parochie. – HCH