Ga naar de inhoud

MUZIKANTEN SMELTEN IN BAKOVEN VAN ’T PAENHUYS

HOEGAARDEN – Het is algemeen geweten dat warmte stijgt naar de bovenverdiepingen van een gebouw. Als deze dan nog onder het dak ligt wordt het des te warmer. Dat is het probleem van de grote zaal van ontmoetingscentrum ’t Paenhuys. De muzikanten van Feniks moeten daar in de zomer repeteren bij temperaturen van rond de 31 graden. Er werd vroeger al airco gevraagd aan de gemeente, maar die komt er niet.

Bij een repetitie deze week werd nog eens de temperatuur gemeten. Peter Laermans, één van de drijvende krachten achter het harmonieorkest Feniks Hoegaarden legt uit: “Feniks Hoegaarden, toen nog VML en MGG, repeteert intussen al bijna 10 jaar in ’t Paenhuys.”

Onder een loden zon verandert de bovenverdieping van het Paenhuys in een bakoven

“Reeds snel werd duidelijk dat er in het toen vernieuwde Paenhuys een temperatuur probleem is. De tweede verdieping heeft vooral last van veel te hoge temperaturen op zomerse dagen. Door de klimaatopwarming, en extreme zomers, wordt dit probleem steeds erger.”

“In andere lokalen zou er ook in de winter een probleem van te lage temperaturen zijn. De hoge temperaturen zijn niet alleen een obstakel om intensief te werken, maar zijn ook ongezond. Daarenboven zorgen ze ervoor dat blaasinstrumenten niet meer correct gestemd blijven, iets wat noodzakelijk is voor de kwaliteit van de muziek. Daarom is er reeds meermaals gevraagd om dit probleem grondig te onderzoeken en aan te pakken. In de versie van het meerjarenplan van december staat intussen expliciet dat er geen airco komt in ’t Paenhuys.”

AIRCO

“Wij zeggen ook niet dat airco de oplossing is, maar willen graag het probleem aanpakken. Gezien er toch budgettaire ruimte is (nvdr: hiermee doelt Laermans blijkbaar op de grote investeringen die wel mogelijk zijn voor sport)  zullen we binnenkort aan het bestuur van de gemeente nogmaals vragen, om samen met ons en specialisten terzake, naar een oplossing te zoeken.”

“We willen er wel de nadruk op leggen dat voor Feniks ’t Paenhuys een ideaal repetitielokaal is wat betreft ruimte en akoestiek. Het is dan ook spijtig dat we, onder andere, door het temperatuur probleem onze vereniging niet optimaal kunnen laten werken”, besluit Laermans. – HCH