Ga naar de inhoud

MELDERT PAKT UIT MET VIER DAGEN KERMIS: VAN WIELERWEDSTRIJD TOT PROCESSIE

MELDERT – Tijdens het Pinksterweekend is het traditioneel Meldert kermis, met als hoogtepunt op Pinkstermaandag de processie van de heilige Ermelindis. De festiviteiten starten al op vrijdag 17 mei met de wielerwedstrijd de Grote Prijs Rik Meeus. Meldert Leeft vzw, een dorpsvereniging die al sinds 2010 actief is in het dorp, organiseert tal van activiteiten. Van vrijdag 17 mei tot maandag 20 mei is er doorlopend kermis, vier dagen dus i.p.v. drie

Bekijk hier de video van Ermelindisprocessie van vorig jaar en de start van de Gaston Roelants Run, en lees ook onderaan meer over de legende van de heilige Ermelindis.

Processie in Meldert

Drie dagen lang wordt het dorp omgetoverd tot een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Kermisattracties, gratis muziekfestival, openluchtontbijt met spek en eieren, rommelmarkt, prachtige jogging voor klein en groot, Bal Populaire, processie, kippenfestijn,… Restaurant ‘De Stoofpot’ en frituur ‘Friddl’ serveren drie dagen lang een speciaal kermismenu.

Café Bonheur en café Odette zorgen ervoor dat de dorstigen gelaafd worden op de vele terrasjes in het dorpscentrum. Exotische drankjes vind je aan de plaatselijke cocktailbar tijdens het Bal Populaire. De paardenmolen, de schietkraam, eendjesvissen, en smoutbollen staan op de kermis.

Op vrijdag 17 mei is er na een jaar onderbreking door de wegenwerken in Willebringen,  weer de wielerwedstrijd de GP Rik Meeus. De koers start om 18 uur aan café Odette.

Op zaterdag 18 mei zijn er live optredens onder de kerktoren. De toegang is volledig gratis. Zo zal Freek Vanrooy uit Hoxem optreden rond 20.30 uur. Rond 22.30 uur is het de beurt aan Okselvocht.

ROMMELMARKT EN GASTON ROELANTS RUN

Op zondag 19 mei van 8 uur tot 13 uur is er rommelmarkt in het centrum. Op hetzelfde ogenblik kan iedereen die ingeschreven heeft aanschuiven voor een ‘Ontbijt in het dorp’. Men schuift aan, aan de lange tafel op straat voor de kerk en dit van 8.30 uur tot 11 uur. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar binnen. Alleen op inschrijving.

De echte sportievelingen staan op zondag 19 mei klaar voor de 12 de Gaston Roelants Run, met aanvang voor de juniors om 14.30 uur en voor de senioren om 15 uur. Inschrijvingen in café Bonheur vanaf 13 uur.

Gaston Roelants en voorzitter Ann Roelants

Op zondag 19 mei ’s avonds is er nog een bal populaire. Dit betekent de benen komen loszwieren onder de kerktoren. Zoals elk jaar is er een cocktailbar waar heerlijke cocktails geserveerd worden. Er is een nieuwe dansvloer voorzien, tweemaal zo groot als de vorige en DB Megamusic staat in voor de ambiance.

Op Pinkstermaandag 20 mei is er de processie ter ere van Sint-Ermelindis, georganiseerd door de pastorale zone Sint-Catharina. Om 9.15 uur is er de wijding van het bronwater in de kapel, gevolgd door de eucharistieviering in de kerk om 9.30 uur en de start van de processie om 10.30 uur. De processie komt weer aan de kerk rond 12 uur.

Nog op Pinkstermaandag 20 mei is er kip aan ’t spit en zijn er springkastelen opgesteld voor de kinderen. En er is uiteraard nog altijd de kermis.

DE LEGENDE VAN ERMELINDIS

Ermelindis is geboren in de omstreken van Tienen. Haar vader was prins Ermenoldus. Deze laatste was verwant van Pepijn van Landen, de vader van de heilige Gertrudis en Begga. Ermelindis was als kind zeer onderdanig aan haar ouders. Ze was uitzonderlijk mooi en geestelijk volkomen gaaf. Op huwbare leeftijd zwoer ze voor eeuwig vijandschap aan de wereld en beloofde trouw en eeuwige zuiverheid aan haar hemelse bruidegom Jezus.

Maar menige rijke prinsen dongen naar haar hand en probeerden haar ouders met alle geweld tot een huwelijk te bewegen. Haar ouders zagen dat ze nooit zou trouwen en gaven haar een klein dorp, Odenca ter Dunck bij Lovenjoel, om zich te kunnen voorzien in haar onderhoud.

Tijdens de Ermelindisprocessie

Ermelindis is dan alleen weggegaan en kwam bij Bevekom dat behoorde aan twee adellijke ongehuwde boers. Ze zocht een plaats waar ze het best God kon dienen. De twee broers waren hopeloos verliefd op haar. Eén van de broers wilde haar met hulp van de koster, met geweld schaken, maar verwittigd in haar dromen trok Ermelindis verder en kwam in Meldert.

Lange tijd heeft ze daar een uitzonderlijk streng leven geleid, ze at uitsluitend kruiden en planten en sliep op bladeren van de bomen. Ze troostte de verdrukten en onderwees de ongeletterden. Veel geestelijken bezochten haar tot haar dood.

Volgens de legende waren op haar uitvaart geen stervelingen aanwezig en bleef haar lichaam 40 jaar verborgen. Een zekere Hugo kwam voorbij haar graf, dat in het midden van de nacht vol zonneschijn was. Toen de dag opkwam verdween dat visioen, maar bleef wel een opmerkelijke geur hangen. Hugo is teruggekeerd en kreeg van de Heer de opdracht Ermelindis bekend te maken. Hij was een raadsman van Pepijn, verkocht al zijn goederen, om met het geld een kapel te bouwen op het graf. Toen het volk hoorde wat daar was geschied kwam het in groten getale toegelopen. In tegenwoordigheid van Pepijn en nog veel andere prinsen en prinsessen werd de kist van Ermelindis opgegraven, en werd haar ongeschonden lichaam gezien.

Toen Pepijn, vader van Gertrudis en Begga al die tekenen zag, heeft hij de relikwieën laten verheffen tot de eer der altaren en heeft hij er een vrouwenklooster gesticht. Tevens heeft hij in de parochiekerk van Meldert een kapittel van kanunniken opgericht. Maar dit is slechts één legende, er zijn er nog andere.- HCH